Само за два дни, откакто е поставена, по нея вече има щети

За първи път в България поставиха люлка-везна за деца в инвалидна количка. Съоръжението е уникално и е изработено по поръчка. Само за два дни, откакто е поставена, по нея вече има щети.

"За голяма част от хората все още се невидими, исках да ги покажа. Да ги покажа в една светлина, че освен съчувствие, те будят и усмивки", каза Анна Йончева, автор на проекта "Различните деца на България".

Така дошла и идеята за люлка-везна, на която децата в инвалидна количка да могат да играят с останалите. 4200 лева за нея са събрани с дарения. “Вече харесвам отскоците. Първият път, когато отидох на люлката ме беше много страх, много не знаех какво е чувството”, каза още Виктория Иванова.

Единствено Георги Пейков от Пловдив се съгласил да направи люлката-везна. „Това са едно от малките неща, с които тези деца може да се чувстват свободни, щастливи, да се приобщат към обществото”, заяви производител на люлка Георги Пейков.

Специална количка отведе парализиран мъж до хижа „Мусала”

Люлката-везна е монтирана в събота, но още в същия ден ключалката на вратата й е била счупена. “На самата платформа бяха около десет деца. Там, където трябва да стоят две деца, бяха четири и нямаше родител”, добави Йончева.

Ключалката била сменена от три милиметра стомана на шест, но тази сутрин била отново увредена. "Това е невъзможно да се направи от дете или от човек без инструменти. Това е минато и е счупено нарочно", каза Пейков.

"Люлката е за всички деца на площадката, но тя освен да се ползва, трябва и да се пази", каза още Йончева. Люлката-везна ще бъде поправена отново, с надеждата, че поне този път ще остане цяла за по-дълго време.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.