Той подчерта, че операцията не е приключила и армията е готова да даде отпор на кюрдите „в случай на необходимост“

Турската военна офанзива „Мирна пролет“ в Сирия е прекратена. Това заяви външният министър Мевлют Чавушоглу, съобщава БГНЕС.

Във вторник президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган постигнаха споразумение за уреждане на ситуацията в близкоизточната страна.

Приключиха преговорите между Путин и Ердоган (ВИДЕО+СНИМКИ)

В същото време Чавушоглу подчерта, че операцията не е приключила и армията е готова да даде отпор на кюрдите „в случай на необходимост“. „Ако терористите някъде се проявят, нашите военни ще влязат в бой с тях. Останаха оръжия, скривалища, мини-капани - всичко това трябва да бъде изчистено. Има още много работа. Следователно ние оставаме на терена“, обясни външният министър в интервю за Анадолската агенция.

Турското министерство на отбраната добави, че не виждат необходимостта от нова операция в Сирия във връзка с постигането на споразумението с Русия. „Споразумението от Сочи включва постановки, гарантиращи сигурността на турските граници и изтегляне на терористични елементи от Отрядите за защита на населението на 30 километра от нашата граница", се казва в изявлението.

На среща в Сочи: Путин и Ердоган обсъждат ситуацията в Сирия

Също от турското Министерство на отбраната заявиха, че няма да позволят създаването на терористичен коридор на юг от границите на страната.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.