Те продължиха повече от 6 часа

Турция и Русия се договориха да премахнат Кюрдските отряди за самозащита извън 30-километровата зона след турската граница, където ще влязат да патрулират съвместни патрули.

Това стана ясно по време на преговорите между президента на Русия Владимир Путин и турския му колега Реджеп Тайип Ердоган в Сочи. Те продължиха повече от 6 часа. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК.

Основната сред обсъжданите теми беше ситуацията в Сирия в контекста на провежданата там военна операция от страна на Анкара и постигнатото споразумение между Турция и САЩ за 120-часово прекратяване на огъня, чийто срок изтича във вторник вечерта.

„Руска военна полиция и сирийски военни ще започнат от сряда по обяд да патрулират в района на турската военна операция в Сирия”, каза руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС и БТА.

„Сирия трябва да бъде освободена от незаконното чуждестранно военно присъствие”, заяви президентът на Русия Владимир Путин. Той посочи, че е важно да не се допусне терористите в Сирия да се възползват от действията на турските въоръжени сили в североизточната част на страната.

„По мое мнение, взетите днес решения са много важни, дори съдбоносни и ще ни позволят да решим тази критична ситуация на сирийско-турската граница”, каза още Путин.

Руски военни полицаи и сирийски граничари ще предприемат действия, за да услеснят изтеглянето на Кюрдските отряди и оръжия отвъд 30-километровата зона. Планирано е мисията да отнеме 6 дни.

На среща в Сочи: Путин и Ердоган обсъждат ситуацията в Сирия

Лавров обяви, че договорената сделката ще постави край на кръвопролитията в региона, а Ердоган категорично заяви, че страната му няма териториални претенции към Сирия и че не смята да прекроява географската карта на арабската държава.

Сирийските отряди за самозащита, ключова част от Сирийските демократични сили, от години се сражават съвместно с американските войници. Съгласно сега сключеното споразумение, сега те също трябва да напуснат градовете Талафрам и Мамбич.

Путин и Макрон обсъждат по телефона ситуацията в Сирия

„Основната цел на операцията е да изведе бойците от двете тетористични организации, както и да улесни завръщането на сирийските бежанци, които сега са в Турция”, заяви Ердоган. 

„Операцията гарантира сирийската териториална цялост и политическо единство. Никога не сме имали интерес към сирийската територия и суверинитета на страната”, каза още той.

„От 12 часа на обяд на 23 октомври в следващите 150 часа, терористите от Кюрдските отряди за самозащита и техните оръжия ще бъдат изведени от 30-километровата зона. Техните укрепления и позиции ще бъдат разрушени. След тези 150 часа, в източната и западната част на операция „Извор на мира” в район от 10 километра, ще започне съвместен руски и турски патрул”, заяви Ердоган.

След изтеглянето на Кюрдските отряди за самозащита, турски и руски войски ще извършават съвместни патрули в Северна Сирия в зона на 10 км от границата с Турция. Анкара също ще работи с Москва за безопасното завръщане на сирийскте бежанци, които в момента са в Турция.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.