Темата коментират Валерий Тодоров и Димитър Гърдев

Няма опасност шпионският скандал с руския дипломат да влоши отношенията между България и Русия и да застраши съвместните икономически и енергийни проекти. Това мнение изрази в предаването „Плюс-Минус” журналистът и бивш кореспондент на БНР и БНТ в Москва Валерий Тодоров.

„Скандалът е с доста по-скромен мащаб. Служители от такъв ранг, които работят под прикритие се знаят и обикновено се следят от службите. Очевидно става дума за преминаване на определена граница на допустимост”, коментира той.

Руският дипломат, уличен в шпионаж, е отпътувал за Москва

Бившият дипломат Димитър Гърдев обясни, че всеки един служител на такава мисия има право да изготвя информационно-аналитични материали. „Всяка една страна има право, дори и да няма становище от съда, да изиска от другата държава да отзове свой служител, ако в неговата дейност е наблюдавано недопустимо поведение”, поясни Гърдев.

Според него в случая не може да се говори за Студена война, защото при нея е имало ясно очертани граници. В момента ставало дума за хибридно противопоставяне.

„Логично е да има повишена активност на руските специални служби в тази обстановка, когато Сърбия търси по-близки отношения”, категоричен бе Валерий Тодоров.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.