Коментират политолозите Димитър Ганев и Христо Панчугов

„Тази кампания за пореден път мина без истинско политическо състезание, без истински интерес от страна на избирателите към нея”. Това коментира в деня на балотажа политологът Христо Панчугов в предаването „Неделята на NOVA”.

„Наблюдавайки изборите в София и всички борци против статуквото, може би нямаше да се окажат в ситуация, в която да призовават да се избира по-малкото зло, ако просто бяха направили някакви елементарни неща, като например да извадят начините на гласуване в Общинския съвет през изминалите години”, коментира Панчугов.

„Активността е по-ниска, това не трябва да ни учудва”, заяви Димитър Ганев от „Тренд”. Той съобщи и последните данни на агенцията, които към 16:00 часа сочеха, че избирателната активност в София, според exit poll изследванията, е 26,3%, в Пловдив – 20,9%, във Варна – 19,3%, в Плевен – 27,3%, в Русе – 25,7%.

ЦИК: Избирателната активност за страната към 12.30 ч.е 18.26% (ВИДЕО)

„На първия тур има повече кандидати от различни партии и повече хора припознават различни кандидати като свои”, обясни Ганев. По думите му е възможно обръщане на вота и кандидатът, който е бил първи на първи тур да изостане спрямо втория.

„Възможни са обръщания, особено там където разликата между двамата на балотажа е по-малка. Достатъчно ясно е обаче, че кандидатът, който на първи тур е бил първи, има мощно предимство откъм гласове. Второто нещо е, че когато един кандидат е първи на първи тур, има предимство като психофон”, коментира Ганев.

Повече гледайте във видеото  

Кои ще бъдат новите кметове, избрани на балотаж, вижте само по NOVA на 3 ноември. Ключови моменти от целия изборен ден следете и онлайн в сайта ни Nova.bg, както и във Facebook страницата на Новините на NOVA.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.