Флоранс Робин бе извикана за обяснение в МВнР и разпространи видеообръщение

 След скандала с думите на Еманюел Макрон, че предпочита легални мигранти от Африка, вместо украински и български канали, днес френската посланичка у нас Флоранс Робин беше извикана за обяснение във външното ни министерство. След изразеното недоумение от изказването от българска страна, посланик Робин е подчертала, че думите на Макрон са били извадени от контекста и са погрешно разбрани. тя разпространи и видеообръщение.

ЗАРАДИ ИЗКАЗВАНЕ НА МАКРОН: България с протестна нота в Париж

От българското посолство в Париж потвърдиха за NOVA, че днес са връчили протестна нота на френското външно министерство. Това е дипломатически документ, чрез който две страни могат да контактуват на дипломатическо ниво, но не е задължително едната да отговори на другата. Т.е. Франция не е задължена да отговори на нея.

„В тази статия г-н президентът никога не е критикувал българските граждани и работници, нито българското правителство.Президентът Макрон обсъди тази тема с Борисов, като потвърди отличните отношения между нашите две страни и приятелството между Франция и България. Много добри отношения, които ще се старая да развивам всеки ден”, каза Флоранс Робин.

 

 

Борисов: Макрон ме увери, че никога не е критикувал българските граждани, работници или институции

След проведените разговори и дискусии, включително този между премиера Борисов и френския държавен глава Еманюел Макрон дипломатическото напрежение е потушено. Франция и България ще продължат да работят по съвместни проекти и за в бъдеще.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.