Вижте двете гледни точки по темата

Отказаха на млад онкоболен лекар да стане асистент в Медицинския университет в София. По думите на д-р Радислав Наков той не бил е одобрен в конкурс за асистенти с мотив, че в момента е пациент, а не лекар. Версията на Медицинския университет обаче е друга. Според тях младият лекар се представил неубедително на изпита. 

„Изпитът се проведе на 31 октомври и имаше явни моменти, които показваха дискриминация към това, че аз съм онкоболен. Пред различни хора в клиниката е намеквано, че мястото на хора с лимфом, каквато е моята диагноза, не е в клиниката. Не е да преподават, а трябва да се лекуват като пациенти. Това е изтъквано като причина аз да не мога да продължа моята мечта и кариерно развитие. Комисията ме уби, без изобщо да съм мъртъв”, посочи д-р Наков.

„Относно твърденията, че не съм се представил добре на изпита, това е единственият аргумент, който те могат да поставят. Това обаче изглежда много съмнително, дори за неутралния зрител, защото моите академични постижения са видими. Дори и онкоболен аз изнесох седем презентации от името на нашия Медицински университет”, допълни кандидатът за асистент.

„Моята мечта е била да преподавам на студенти, за да предавам моите знания. Това е най-съкровеното ми професионално желание и винаги съм се опитвал да се развивам в тази насока. В този случай ми се пречи да реализирам тази своя мечта, въпреки целия ценз, който имам за това”, каза Наков.

Отказаха на млад онкоболен лекар да стане асистент в Медицинския университет (ВИДЕО)

Има изискване да се подават документи, придружени със свидетелство, че кандидатът за такава позиция трябва да е клинично здрав.

„Според правилника на МУ-София това е един от изискуемите документи. Аз съм го подал и е наличен в Клиниката по гастроентерология. Там пише, че имам клетъчен лимфом. От прегледите за медицинско става ясно, че съм клинично здрав. В момента нямам остро заразно заболяване и няма никаква медицинска причина да не се явя на изпит. Ако бъда класиран за мястото няма проблем да извършвам съответната дейност. След това комисията ми е издала протокол, на който пише, че документите са ми изрядни и аз съм официално допуснат по подадените документи за изпит”, посочи д-р Наков.

 

Наков поясни, че никой от Медицинския университет не го е потърсил, откакто е с това заболяване. „Започнаха да се интересуват от мен покрай явяването ми на изпит. Изглежда явяването на изпит за асистент не се разглежда добре от хабилитиран преподавател, ако кандидатстващият не е нужният кандидат. Така аз си обяснявам нещата”, разказа Наков.

Мнение по темата изказа и деканът на Медицинския факултет в МУ-София проф. Иван Митов.„Не мога да коментирам, защото не съм част от Катедрата по гастроентерология. Мога да ви кажа какво установих на този етап. В Катедрата по гастроентерология бяха обявени три асистентски конкурса. До тях са допуснати четирима кандидати, включително и д-р Наков. Изпитната комисия е оценила писмените работи  и до устен изпит е допуснат само един от тях. Така на обявените три места комисията предлага само един от кандидатите да бъде назначен като асистент”, обясни той. 

„Д-р Наков е допуснат до конкурса и не мога да си представя, че има дискриминация. Двама души са оценени под четири и половина. Третият се отказва още в началото на изпита. Такава оценка не е получил само той, но и другият колега. Изпитът се води от комисия и дискриминация от факултета е изключена. За проблема знаем от вторник. Д-р Наков не е подал никаква жалба или искане, за да може ние да реагираме”, разкри проф. Митов.

„Подготвям такива молби и ще ги подам”, заключи д-р Наков.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.