Проблеми се очакват и при нискотарифния превозвач Eurowings

Хаос по летищата в Европа заради голяма стачка в "Луфтханза". Днес беше първият ден, в който кабинният екипаж не отиде на работа. Това доведе до отмяната на 700 полета. Още толкова ще бъдат отменени и утре. Стотици хиляди пасажери са засегнати, включително и у нас.

Двудневна стачка на "Луфтханза"

Стачката ще засегне близо 200 000 души. Много от тях знаят за нея и търсят варианти. Други се оказват изненадани на летищата, разбирайки, че полетът им няма да се състои.

"Стачката ми се отрази, защото трябваше да презаверявам билета. Вместо директен полет до Ню Йорк с "Луфтханза", сега тръгвам с полет на швейцарските авиолинии до Женева и оттам ще се прекачвам", каза пасажерът от Франкфурт за Ню Йорк Мария Тост.

Спорът е за пари. Кабинните екипажи искат по-високи заплати и по-добри пенсионни планове. Компанията твърди, че условията са достатъчно добри и под натиска на нискотарифните превозвачи, няма много варианти за лавиране.

"Стачката стана наложителна. Някои от исканията ни са от години. Има бонуси, които не са увеличавани от 90-те. Младите ни служители получават чисто трицифрени заплати през зимата, докато приходите на тази компания се измерват в милиарди. Трябва да ги принудим да подобрят условията", каза още говорителят на профсъюза на стюардесите Николай Баублис.

 

Компанията не успя да спре стачката чрез жалба в съда. "Луфтханза" обяви, че са готови да отидат на арбитраж за спора. Това беше разчетено като положителен знак и акциите на компанията се повишиха. Стачката се отрази и на пътуващите от и за България - четири полета от и до летище София бяха отменени.

 

Видео: Ruptly

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.