"Против" гласуваха БСП и ДПС

Бюджет 2020 мина на първо четене. Основното в него е, че ще харчим, колкото изкарваме. А приоритетите са по-високи доходи, повече пари за образование, здравеопазване, социална политика и отбрана.

За ГЕРБ това е устойчив и предсказуем бюджет. За опозицията това е бюджет на застоя, който ще задълбочи проблемите с бедността.

Депутатите гледат Бюджет 2020 на първо четене

След двучасови дебати, числата за 2020 г. останаха такива, каквито ги предложиха управляващите. Това включва 360 милиона лева повече за 17% увеличение на учителските заплати. Наблягане освен на образованието, на здравеопазването и отбраната.

Минималната заплата става 610 лева от 1 януари. С 10% по-високи доходи за служителите в администрацията, като според свършената работа за някой може повече, за други - по-малко.

Видео: БГНЕС

За пръв път от години ключовата дума за хазната е „баланс” - колкото събира държавата, толкова ще харчи.

Бюджет, от който знаеш какво да очакваш, оцениха го управляващите.

„Принципът да харчиш, колкото изкарваш, определям като консервативен, но благоразумен”, заяви финансовият министър Владислав Горанов.

Увеличават заплатите на учителите със 17% догодина

Опозицията от ляво видя проблеми - демографската криза, здравето, доходите, образованието, икономиката.

„Питаме се през бюджета решават ли се те? Нашият отговор е не! Бюджет на застоя! Коалиция „БСП за България” ще внесем своя алтернативен бюджет - бюджет на развитието”, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Ние,  ГЕРБ, и вие, БСП, имаме фундаментални различия за начина, по който следва да се развива икономиката, и за начина, по който държавата следва да стимулира и участва в това развитие”, заяви Менда Стоянова.

„Всеки опит да се направи по-кардинална реформа среща съпротива и веднага министър-председателят включва задна на джипа. Няма нужда от това България, губим време”, заяви Йордан Цонев от ДПС.

„Докато се състезаваме кой повече ще се хареса на българските граждани, нито една смислена реформа няма да можем да направим”, заяви финансовият министър.  

Опозицията поиска да види, освен реформи, и вече започнати проекти.

„Много бих се радвал да видим прословутата ТОЛ система. Дано само преди ТОЛ системата човечеството да не колонизира Марс”, заяви Драгомир Стойнев от БСП.

„Свидетели сме на 30-та серия на сериала „Безсмислено чешене на езиците””, заяви Веселин Марешки.

В изказването на опозицията от ДПС се чу отдавнашното им искане за по-ниско ДДС за храните и лекарствата.

„Бюджетът е визия, но ако в нея запишем, че утре нашата икономика ще нарасне с 20% за съжаление това ще остане блян. Ако в нея запишем, че някой народен представител ще смени пола си – това няма да стане на практика”, заяви Владислав Горанов.

На практика, според финансовия министър, бюджетът само следвал пътя на реформите, а не ги задавал.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.