Момченцето е било прехвърляно между три лечебни заведения, след което се влошава

Спешна проверка в три столични болници заради починало 3-годишно дете. След като е било прехвърляно между лечебните заведения, късно в четвъртък медиците в „Пирогов” загубили битката за живота му.

По информация на NOVA детето първо е заведено в Педиатрията в София. Там обаче се оказва, че няма свободни места. Родителите решили да отидат в болница „Лозенец”. Оттам изпращат момченцето за домашно лечение. Междувременно 3-годишното дете се влошава.

Родителите се връщат в Педиатрията и момченцето вече е настанено. Заместник-директорът на СБАЛ „Иван Митов" доц. д-р Димитър Калайков обясни, че детето е пристигнало в задоволително състояние и в рамките на 2 часа се влошило.

Оставиха в ареста шофьора, който прегази с камиона си 5-годишно дете в Русе

Лекарите положили усилия, за да го стабилизират, но преценяват, че е по-добре да го препратят в „Пирогов”. Там, въпреки реанимационните действия, детето издъхва.

Според д-р Калайков забавяне при приема на детето не е имало.

„В първите 2 часа детето е било сравнително добре, към 4.00 ч. се влошава. Извикан е  анестезиолог и момченцето е интубирано. Продължава да бъде в тежко състояние и в 8.00 ч. го превеждам в „Пирогов”. Възможно е диагнозата му да е сепсис или някаква остра вирусна инфекция. Никой не може да каже за 5-6 часа. При нас то не е изпадало в шок. Лекуващият екип е решил, че детето трябва да бъде откарано в „Пирогов”. Каквото можеше, сме направили, но там имат по-големи възможности. Приемът на детето при нас не е забавян, но често се случва в болницата да няма свободни легла”, посочи доц. д-р Калайков.

„Изразявам съболезнования на родителите. Назначил съм незабавна проверка в трите болници, през които детето е минало и трябва да ми докладват. Ако наистина се установи някакво нарушение, може да бъдете сигурни, че ще има наказани”, увери министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Видео: БГНЕС

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.