Според граждани се изгражда път върху защитена територия от „Натура 2000”

Спор за път край Рупите. Прокуратурата спря строежа на пътя, който Община Петрич изгражда до археологическия обект Хераклея Синтика. Причината е сигнал от граждани и от РИОСВ, че пътят се изгражда върху защитена територия от „Натура 2000”.

„Проблемът с този път е, че той е в „Натура 2000” и засяга защитени местообитания. В момента са минали процедури за неговото одобрение, които са в разрез със закона, именно защото информацията, на която е стъпил е невярна. Т.е. Община Петрич подава невярна информация, че тук няма защитени местообитания на видове, следователно всички решения на РИОСВ и на всички останали институции са погрешни и незаконни”, заяви Адрей Ковачев. 

„Прокуратурата е започнала проверка, която би трябвало да установи кои са виновните лица за тази невярна информация и оттам за незаконните решения”, каза още той.

 

 

„Това е пътят, който е отразен и в кадастралната карта. Това е местен път, по който става осъществяването на движението до Ванга и до Хераклея Синтика. Тук всичко е защитена зона. След като тук е отредено и позволено да се строи, това явно е допустимото място за строителството му. Това, което искаме да направим е да урегулираме движението тук”, коментира представител на Общината.

„Ако попитаме местните хора – всички са „за” да се направи този път, аз също лично съм „за”. Не съм притеснен за защитената зона, защото не виждам кои са тези видове, които ще застрашим”, каза кметът на село Рупите Георги Атанасов.

Още по темата гледайте във видеото.

Репортер: Антон Чавдаров

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.