Той бе избран с гласовете на 93% от делегатите

Председателят на Европейският съвет Доналд Туск беше избран за президент на Европейската народна партия с гласовете на 93% от делегатите на конгреса на партията в Загреб. Огромното множество в залата изпрати на крака и ръкопляскания неговия предшественик Жозеф Дол. В прощалната си реч той заяви, че Туск е негов приятел, надарен с чувство за хумор и има визия.

Доналд Туск на път да оглави ЕНП (ВИДЕО)

Като президент на Европейския съвет, той успя да обедини лидерите от различните политически семейства за постигане на консенсус. „Сигурен съм, че сега той ще води ЕНП през предизвикателствата, с решения, дълбоко вкоренени в нашите ценности”, заяви Жозеф Дол.

След като беше избран, Доналд Туск благодари на всички за подкрепата. Той заяви, че партията се нуждае от приемственост и за него е чест да приеме поста.

„Дълбоко вярвам, че само онези, които искат и са способни да дадат на хората усещането за безопасност и сигурност, запазвайки в същото време техните свободи и права, могат да се стремят към властта. При никакви обстоятелства не можем да предадем области като сигурността и реда на политически популисти, манипулатори и автократи”, заяви Туск.

 

 

Българският еврокомисар Мария Габриел е кандидат за заместник-председател на ЕНП. Имената на избраните заместници на Туск, ще станат ясни утре. 

 

 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.