Инцидентът е станал в сряда вечерта

Малко преди 9 и половина снощи индустриалната зона на Харманли е разтърсена от силен взрив. Гърми котелът на предприятие за преработка на мляко. По това време там е единствено нощният пазач. Сградата на котела е срутена, а отломките хвърчат на повече от 100 метра през ЖП спирката, в съседните фирми.

По първоначална информация огнярът е заредил котела с дърва към 17 часа и си е тръгнал. Огледът е показал, че причината за взрива е запушен клапан. От предприятието днес отказаха коментар. Днес официално предприятието не работи, а институциите се самосезираха и дойдоха на инспекция.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Не е имало пожар, но взривната вълна е била доста силна. Парчета от сградата и от съоръженията вътре са полетели на повече от 100 метра от мястото.

На този етап, въпреки, че разследването е в начална фаза, се смята, че става въпрос за запушен клапан на котела, който е предизвикал взрива. Самият котел е бил нов. Няма данни за престъпление, съобщиха от полицията.

Рухна жилищна сграда в Русия, четирима загинаха (СНИМКИ+ВИДЕО)

Съседите обаче бяха разтревожени от това, което видяха сутринта. Тепърва ще се уточнява кой носи отговорност за взрива и има ли виновни за случилото се.

„Ние се самосезирахме от публикации в пресата, по телевизията. Ние не знаем дали изобщо е съоръжение с повишена опасност. Трябва да е над 116,3 киловата. Нека да обследваме аварията, предпоставките за нея. И за мен това е най-доброто, че в момента няма жертви”, заяви Петя Георгиева от „Държавен технически надзор”.

Държавният технически надзор трябва да установи дали котелът е бил достатъчно мощен, за да бъде включен в списъка с тези, които подлежат на контрол.

 

 

Информация: Димитър Иванов

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.