Тя стана трикратен европейски рали шампион

„Още ме държи емоцията. Три години пауза, последвани от трета титла. От както има класиране за жени, има купа в Австралия, в Италия, в Испания, в Англия. С Георги обаче се преборихме и я взехме тук”, разказва в ефира на „Плюс-Минус. Коментарът след новините”  Екатерина Стратиева, която стана трикратен европейски рали шампион преди седмица.

„Да стоиш до шампион е чудесно. Покрай цялото това внимание към пилота, се обръща внимание и на навигатора.Ролята ми е много комплексна. Освен, че трябва да се четат завоите, които следват по трасето, навигаторът е и баланса в колата между напрежението и това как пилотът управлява. Има много моменти, които са критични, инфарктни. Защото пилотът е човек, напрежението в даден момент взима връх. Навигаторът е човекът, който трябва да балансира цялото състояние, редом с всички останали задължения”, сподели навигаторът на Стратиева - Георги Аврамов.

Трудно начало за Екатерина Стратиева на ралито в Чехия

„Имаме напрежение, понякога е по-остро. Той има време да ми направи забележка, но на мен ми коства голямо усилие да му отговоря между завоите. При мен информацията идва с един завой предварително. Всяка една думичка ми коства разконцентриране и мога да допусна грешка”, обясни Стратиева.

„В Унгария имахме един етап, който беше с много дъжд, много големи локви. Там, едва ли не, нямаш време да дишаш, всяко едно мигване може да доведе до грешка. Трябва да успееш да намериш баланса вътре в себе си и да запазиш спокойствие. Когато имаш спокойствие ти знаеш, че можеш да се справиш, защото все пак имам натрупания опит. Въпросът е в точно този момент да извадя това, което ми трябва”, сподели още тя.

„Подготовката е на първо място и тя се разделя на няколко. Първата е чисто физическа. Особено за пилота, защото има много физически усилия, които се прилагат. Втората е синхронът, трябва постоянно да се кара на трасето, да се правят записки, да се диктуват завои, за да се слеете. Екипажът и автомобилът трябва да станат едно. Не на последно място е тренировката по различните типове настилки”, обясни Аврамов.

Още от разговора с Екатерина Стратиева гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.