Синият кит е смятан за най-едрото животно, живяло някога на Земята

Учени успяха да измерят пулса на син кит посредством специален апарат, който може да направи електрокардиограма на животното. Той се задържа на тялото на морския обитател посредством вендузи.

Интересно откритие на учените е, че когато голямото животно се гмурка дълбоко в търсене на плячка, то намаля пулса си до 2 удара в минута. Най-високата засечена сърдечна честота е 37 удара и се случва, когато китът изплува от дълбините към повърхността.

Готвят изненада за мечето, което се къпе в басейн в Сопот (ВИДЕО)

Синият кит е смятан за най-едрото животно, живяло някога на Земята. Женските раждат по едно малко, което носят единадесет месеца в утробата си. То се ражда през средата на зимата и живее с майка си в топлите екваториални води. През лятото майката и малкото отплуват към полюсите в студените води, богати на храна.

Новороденият кит достига седем метра, на една година достига до дължина 16 метра, на пет години – до 22 метра, а възрастните индивиди достигат до 30 – 33 метра дължина. Най-дългият е бил 33,58 метра. Периодът на бозаене е около 7 месеца. За това време малкото нараства до към 16 метра дължина и достига около 20 тона тегло. Средно на ден увеличава теглото си с 90 – 100 кг.

Китовете общуват с ултразвук, известен като ехолокация. Използват я, също така, за да си намират храна – излъчват ултразвук, който се отблъсква от плячката и се връща при кита под формата на ехо. Така те намират и поглъщат плячката си. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.