Темата коментират доц. Вачков и проф. Янчев

Утре се навършват 100 години от подписването на една от най-пагубните спогодби в българската история  – Ньойският договор.

„Големият проблем за България е загубата на Македония, която губим след Балканските войни. Ньойският договор остана най-катастрафолното събитие в историята ни”, каза доц. Даниел Вачков от Института за исторически изследвания, БАН.

Според него най-големият проблем след Ньойския договор е в областта на държавните финанси. „Страната прави огромни разходи за участие във войната. България ще мобилизира над 850 000 войници, които използва в армията. Това означава, че тези хора са извадени от производството в най-активната си възраст и са вкарани в сфера, където гинат, но консумират. Това предизвиква държавни разходи и спад в селскостопанството производство”, каза още той.

Избори в три Българии: Съвременница на Ньойския договор за политиката днес (ВИДЕО)

Преподавателят по история в СУ проф. д-р Веселин Янчев обясни, че клаузите на Ньойския мирен договор за България са много тежки. „Тежки са клаузите на Ньойския мирен договор за страната ни, но в сравнение тези, които засягат Германия, Австро-Унгария, са несравними. Центърът на българската държавност се запазва. Ние губим обаче Южна Добруджа в Междусъюзническата война, но най-големият ни удар е загубата на излаза на Бяло море”, заяви проф. Янчев.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.