Фините прахови частици за последното денонощие са 3 пъти над нормата

Призоваваме гражданите, които се отопляват на дърва и въглища и имат възможност, да използват друг начин на отопление. За това призова столичният кмет Йорданка Фандъкова във Facebook.

"През зимата около 40% от замърсяването на въздуха идва от битовото отопление на дърва и въглища. В дни с мъгла, то се задържа в приземния слой и поради котловинния характер на релефа на София трудно се разсейва", пише още тя.

"Поради тази причина Столична община защити проекти за безплатната подмяна на печките на дърва и въглища на 20 хил. домакинства в София. Призоваваме всички граждани, които използват този начин на отопление, да подават заявление за участие. В момента Столична община монтира и коминни филтри на домакинства, които използват твърдо гориво за отопление в районите “Красна поляна” и “Слатина”", обяви Фандъкова.

3 пъти над нормата фини прахови частици за последното денонощие

"През изминалото денонощие бяха регистрирани среднодневни превишения до 3 пъти над нормата от 50 мкг/куб. м на 4 от 5-те градски станции. Най-високите нива на ФПЧ са регистрирани през нощните часове. Прогнозата е концентрацията на ФПЧ в рамките на днешния ден да намалява. Във връзка с регистрираните превишения днес се извършват извънредни проверки за нерегламентирано горене на отпадъци от екипи на Столичен инспекторат, както и проверки на строителни и търговски обекти, и горене на открито. Последните дни са извършени над 60 проверки. Можете да подавате сигнали за нерегламентирано горене на телефон 02 987 55 55", обяви кметът на София.

 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.