Според бившия председател на комисията използването на системата може да стане факт през 2021 г.

Системата за видеоповторения във футбола може да бъде въведена в българското първенство до 2021 г., прогнозира бившият председател на Съдийската комисия (СК) към БФС Петър Петров, който вече изпълнява длъжността ръководител проект ВАР, предаде БГНЕС. Петров и новият председател на СК Костадин Стоичков разкриха, че вече са започнали формални действия за въвеждането на системата за видео асистент-рефер в efbet Лига.

Съставят комисия за въвеждане на ВАР (ВИДЕО)

"Това е един много дълъг и труден процес. Наред с всичко свързано с намирането на най-добрата оферта, имаме много други чисто технологични, координационни и обучителни процеси. Този цикъл ще продължи минимум година - година и половина. Вчера бяха изпратени официални писма - до ФИФА, комисията АИФАБ и Департамента за иновации, тъй като те са тези, които дават точната процедура и те сертификат, за да бъде стартирана системата ВАР. Ние сме поканили в края на януари те да изпратят свои представители, които да направят одит на нашите стадиони и презентация, в която ние целим да поканим вас, фенове, капитани на отбори, собственици. Това е първата стъпка", обясни Петров.

Той прогнозира, че ВАР може да се въведе в България за плейофната фаза на първенство през 2021 г., тоест след около година и три месеца. "Това е бъдещето и това трябва да бъде ясно на нашата общественост", заяви Петров.

Домусчиев иска ВАР на всички български стадиони

Твърдението му подкрепи и новият президент на Съдийската комисия. "Това е пътят, това е бъдещето. Виждате, че в много държави тази система е въведена и ние няма как да изоставаме от световните тенденции. По този начин целим едно-единствено нещо, което е в полза на развитието на футболната игра, а именно - правдата да възтържествува. Не на последно място нашите международни съдии ще бъдат конкурентоспособни", заяви Стоичков.

Вчера бе потвърдено, че ВАР ще бъде използван за първи път в България по време на полуфиналния плейоф за класиране на Евро 2020 между България и Унгария на Националния стадион "Васил Левски", който ще се играе на 26 март 2020 г. При успех в този мач "лъвовете" ще се изправят срещу Исландия или Румъния в директен сблъсък за място на финалите на Европейското първенство, като този мач също ще бъде на Националния стадион и в него ще бъде използвана системата за видеоповторения. Употребата на ВАР в тези два мача ще бъде изцяло отговорност на УЕФА, уточни Петров.