Предстои те двамата да се срещнат през следващия месец

Турският президент Реджеп Ердоган и руският му колега Владимир Путин проведоха телефонен разговор за ситуацията в Либия, съобщават „Сабах“ и БГНЕС. Двамата лидери обсъдиха и регионалните развития, включително Сирия.

Следващият месец Ердоган и Путин ще се срещнат, за да обсъдят подробностите за плана, създаден от Турция за оказване на военна подкрепа на международно признатото правителство на Либия, заявиха от Кремъл. „Русия подкрепя всички усилия на отделните държави по отношение на намирането на решение на либийската криза", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Ердоган и Путин потвърдиха ангажимента си към Меморандума от Сочи

Припомняме, че Турция и Либия подписаха две отделни сделки на 27 ноември след среща между Ердоган и ръководителя на Съвета на правителството на националното споразумение Файез ал Сарадж в Истанбул. Една от сделките е изключително важна за даване възможност на Турция да гарантира правата си в Средиземноморието, като същевременно предотвратява всякакви фактически действия, предприети от други държави в региона. Другото споразумение очертава военното сътрудничество.

Сделката предлага турска подкрепа за създаването на сили за бързо реагиране на полицията и военните в Либия, както и засилено сътрудничество в разузнаването и в отбранителната индустрия. След споразумението за военно сътрудничество Ердоган заяви, че Анкара може да обмисли изпращането на войски в Либия, ако либийското правителство поиска военна помощ. В резултат на това споразумението стана една от водещите теми в дневния ред на парламента.

Сделката очертава създаването на военно поделение с функция на полицейски сили, които да функционират в Либия с турско обучение. Турция също ще предостави консултации, опит, планиране и оборудване. Тя също така очертава създаването на офис за организиране на сътрудничество в областта на отбраната и сигурността между двете страни.

Ердоган плаши САЩ със затваряне на военни бази

Освен това споразумението включва и възможността двете страни да си сътрудничат в областта на сигурността и отбраната, борбата срещу тероризма и нелегалната миграция, както и сигурността на морското, въздушното пространство и сухопътните граници и предотвратяването на контрабандата. Двете държави също трябва да действат заедно за обучение и обмен на информация при природни бедствия, провеждане на съвместни учения, управление на персонала и двустранни официални посещения.

Очаква се двете страни да обменят и разузнавателна информация, да си сътрудничат по оперативни и логистични въпроси и да обменят информация за логистични системи, военна медицина и здравни услуги, електронни информационни системи, киберзащита, защита на мира, хуманитарна помощ и борба с пиратите. Ще има и обмен на персонал за подобряване на професионалното обучение, както и социални, спортни и културни събития.