Той е на стойност 1 лев и важи за цялата градска транспортна мрежа

"Зелен билет" за градския транспорт се въвежда за днес в София заради мръсния въздух. 

Той представлява еднодневна абонаментна карта на стойност от 1 лев за цялата градска транспортна мрежа. Мярката се въвежда във връзка с реализирани превишения на средноденонощни стойности на фини прахови частици.

Безплатни буферни паркинги в София заради мръсния въздух

 

 

 

12 от станциите на Изпълнителната агенция по околна среда в цялата страна отчитат стойности над пределните концентрации. Въздухът е най-мръсен в Софийското поле. В столичните квартали „Младост”, „Павлово”, „Хиподрума” и „Надежда” фините прахови частици са 3-4 пъти над нормите. Именно затова от Столичната община въведоха „зелен билет” за градския транспорт за днес. Като да 17 часа са продадени 47 000 такива билета.

Въздух все по-труден за дишане отчитат измервателните станции, а аптеките отчитат повишено търсене на маски за лице. Мила Радева си е закупила такава в бордо, за да й отива на чантата. „Ходих до аптеката да купя още, но са свършили”, коментира тя.

Чистият въздух струва на Мила 12 лв., а на Столичната община само една от мерките за справяне с проблема излиза между 150 и 200 000 лева. Толкова струва билетчето да стане зелено и цената му да падне до един лев за ден, за цялата градска мрежа.

 

 

„Сутринта се възползвах, мисля да го използвам още веднъж. Разбрах, че цял ден мога да го използвам. Другото, което мисля е, че трябва да започнат по-редовно да мият улиците”, каза Ангел Ангелов.

От Столичната община напомнят, че ако си купим годишна карта, билетът ни ще е зелен целогодишно, защото с карта транспортът излиза по един лев на ден. Такъв избор прави и Мила. „Съмнявам се, че „зеленият билет” ще помогне, защото сме егоисти и всеки си гледа него си не вярвам много хора да си оставят колите”, каза тя.

Общинарите гледат по-позитивно и вярват във софиянци. „През изминалия сезон и в двата случая, в които се прилагаше „зеления билет” използваемостта на градския транспорт се повиши с над 40%, което е добър показател”, заяви Лорита Радева от Комисията по опазване на околната среда, Столичната община.

Пускането на „зеления билет” беше обявено в 5.40 сутринта през профила на кмета в социалните мрежи. Сега общинарите мислят има ли как еко мярката да бъде обявявана от предния ден, за да могат хората да са подготвени. „Могат по-рано да го обявят, да разлепят някакви бележки или нещо такова”, смята Ангел Ангелов.

Почти три пъти над нормата за изминалото денонощие е превишението на фините прахови частици във въздуха над един от най-замърсените градове у нас - Горна Оряховица. Общо, годишното превишение на ФПЧ във въздуха е 62 пъти над нормите. За сравнение, в съседно Велико Търново данните са, че едва 27 пъти е имало мръсен въздух над старата столица.