В Стара Загора удари и градушка

Предупреждение за ураганен вятър имаше в понеделник за 11 области в България. За разлика от почивните дни обаче не се стигна до тежки щети. На местата, поразени от бурния вятър, все още разчистват и изчисляват нанесените вреди.

В София стена на необитаема сграда се срути върху майка и 3-годишното й дете. За щастие, двете не са сериозно пострадали. Затова от Столична община напомнят на всички собственици на сгради - частни, общински, или държавни, че е тяхно задължение да проверят за стабилността на облицовката, недобре укрепени предмети или стабилността на покривите. 

НА КОСЪМ ОТ ТРАГЕДИЯ: Говори жената, която се размина за секунди с летящ покрив

Междувременно в Стара Загора удари градушка. Явлението е необичайно за сезона. Само в района на Враца са обработени над 50 сигнала на граждани за повалени дървета, паднала изолация на покриви и други.

ОТ „МОЯТА НОВИНА”: Градушка падна в Стара Загора (ВИДЕО+СНИМКИ)

Заради лошото време там жена се размина на косъм от летящ покрив, който паднал на улицата секунди преди да мине оттам. Специално за NOVA Веселина Русинова разказа какво е преживяла.

„Беше много страшно. Хлопаха ламарини, вятърът бучеше. Единствено бягах напред, без да се обръщам. След като се прибрах вкъщи, видях какво се е случило. Изобщо не подозирах, че ме гони цяла покривна конструкция”, каза тя.

Температурите падат около Коледа

За избегнатата на косъм трагедия, жената разбрала, след като прегледали записите от видеокамерата. Собствениците на охранителното съоръжение поискали да разберат дали под ламарините няма затрупан човек. Секретарът на Община Враца обясни, че конструкцията не е била качествено направена.

Инцидентът не изненадва дирекция "Пожарна и аварийна безопасност". Заради постъпилите сигнали за хвърчащи предмети оттам препоръчват при силен вятър хората да използват за убежище приземните етажи и мазетата на сградите. Преди да излезем, е добре да изключим тока и газта, както и да затворим добре прозорците.Ако стихията ни завари навън, докато шофираме, по-добре да спрем далеч от електропроводи, дървета и надвиснали скални маси, напомнят от МВР.

Опасно време във вторник, предупредителни кодове в 19 области

Опасният вятър не само не утихва, но за вторник е въведено предупреждение за ураганен вятър в почти цялата страна. Поривите му ще достигат до 70 км/ч. Очаква ни захлаждане и до края на седмицата максималните температури ще са около нулата. До петък валежите ще са от дъжд, а от събота в цялата страна ще завали сняг.

Кадри от лошото време получихме и в рубриката на "Моята новина". Очакваме и вашите снимки и видеа ТУК.

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.

Репортери: Илияна Шишкова, Румяна Попова