Премиерът Бойко Борисов заяви, че продължава да има забавяне в проектирането и изграждането на аутобана през Кресненското дефиле

Строителството на магистрала „Струма”, в отсечката между Благоевград и Симитли, напредва. Срокът за изграждане на трасето е февруари 2022 година, но вероятно ще бъде завършено предсрочно. При инспекция на място, премиерът Бойко Борисов заяви, че продължава да има забавяне в проектирането и изграждането на аутобана през Кресненското дефиле.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Той предупреди, че магистрала „Струма” ще се оскъпи с милиарди, ако не се изпълни по сегашния план - едното платно да мине през дефилето, а другото - северно от него, през планината. В момента проектът продължава да е спорен заради настояването на природозащитници и двете платна да се построят извън дефилето, за да се съхрани биологичното разнообразие.

Икономическа полиция ще проверява кой е източил водата в Перник (ВИДЕО)

В момента активно се строи участъкът от магистралата между Благоевград и Симитли. Изграждането на тунела на Железница напредвало с по 8 метра на ден. Очаква се да е готов по-рано от предвиденото. „Това е уникално съоръжение. Много съм доволен от напредъка, ще стане по-бързо отколкото мислехме”, заяви Борисов.

Срокът за изграждане на това трасе е февруари, 2020 година. Очаква се с пускането му в експлоатация да се решат проблемите с тапите на Е-79 между Благоевград и Симитли.

Малко по на юг напредва и работата по трасето до село Крупник, откъдето започва Кресненското дефиле.

ГОЛЯМОТО ПРИБИРАНЕ: Ограничават движението на камионите над 12 тона

По-рано през деня премиерският джип премина и през моста на магистралата край Дупница, който беше сериозно увреден от пожар през лятото. Ремонтът там е приключен, а държавата ще заведе иск срещу виновните за стихията, за да си възстанови парите за укрепването на съоръжението. Сумата е 1 800 000 лева.