Вече 6 година тя гради кариерата си на дипломат в страни, където се водят военни конфликти

Какво е общото между Африка, Пловдив и мисии на Уницеф и ООН? Една българка, която се влюбва в континента и не се спира пред нищо, за да помага на хората от най-бедния регион в света. Десислава Везенкова гради кариерата си на дипломат в страни, където се водят военни конфликти, където хората гладуват и живеят без ток и вода, и където образованието е единственият изход към по-добър живот. 

Там времето тече по-бавно, усещаш силата на природата и разбираш колко малки и едновременно големи са хората. Там е безкраят на пустинята, зелената савана и необятното слънце, което потъва зад хоризонта, за да изгреят звездите – по-близо, от което и да е друго място на света.

Африка е топла, далечна и непозната, но не и за Десислава Везенкова. Сърцето й тупти в ритъма на африканската музика.

ПЪТЕШЕСТВИЕ В АТЛАНТИКА: Двама българи изминаха 3 000 мили за 25 дни с яхта

Преди да поеме на Изток, българката се дипломира в New York University, а след това – магистър  в Института по политически науки в Париж. С това престижно образование Деси може да работи като адвокат по международно право, където си реши по света. Но комфорта на Европа не е по вкуса й. Предизвикателствата са в кръвта й и тя избира Африка.

„Отидох за 6 месеца в Африка и така станаха 6 години. Преди няколко месеца направих равносметка, че се занимавам с международно сътрудничество и дипломация от около 10 години вече. Можеше да се изброят 3 дипломатически поста къде да ме изпратят по света. Някои пишеха Ню Йорк, Женева или Азия. Аз написах само Африка”, споделя Десислава.

Повече гледайте във видеото.