Журналистът Мохамед Халаф проследява процесите в Близкия Изток

"Фауда. Колапсът на Близкия Изток" е книгата на журналиста Мохамед Халаф. Това е сборник от статии, писани от известния наблюдател на процесите в Близкия Изток, в които става дума за проблемите на тероризма и ислямизма, "Арабската пролет" и възхода на ИДИЛ.

"На арабски думата "фауда" означава хаос. От този хаос се роди и апокалиптичната фигура на „халифа“ Абу Бакр ал Багдади и на ИДИЛ. Когато започна "Арабската пролет" преди 9 години нямаше ислямска следа, а това са младежи с желание за промяна", каза Халаф.

Според него в цяла Европа църквите се превръщат в джамии. "Тях никой не ги посещава, а почват да ги продават. Най-страшното е, че всичко това се прави във Facebook. Това е един вид агресия срещу обществото".

ПРОТЕСТИТЕ В БЛИЗКИЯ ИЗТОК: Чака ли ни нова „Арабска пролет”?

По думите му най-опасното измерение на ИДИЛ е идеологическото. "ИДИЛ има три измерения - териториите, овладявани в Ирак и в Сирия, но ги загуби. Организацията я има все още, а третото и най-опасно измерение е идеологическото. Ислямизмът е идеология, която се опитва да разрушава строя на света".