Тази година изтичат личните карти, паспорти и книжки на над 2 милиона българи

В първия работен на новата година се извиха опашки пред столичните полицейски управления, заради подновяването на лични документи.

След смяната на 2019 с 2020 година идва и наложителната смяна на лични документи за една трета от българите. Паспортните гишета в столичните районни управления се напълниха с хора още от сутринта. Тази година изтичат личните карти, паспорти и книжки на над 2 милиона българи.

Ако се окажете един от тези над 2 млн. българи с документи за подновяване, на опашката се заредете с търпение и сандвичи, за да не стига до неприятни ситуации.

Над 2 милиона лични документи изтичат догодина

„Няма тоалетна дори. Колко хора могат да издържат това е физическо изпитание. Всичко това се случва в един тесен коридор, в който няма въздух. На хората им става лошо”, споделя Даниела.

Тя иска да си смени личната карта. Признава, че не си е взела почивен ден. Отнема й 2 часа да разбере на коя опашка трябва да се нареди в службата на столичното Първо районно управление.

„Смятам, че трябва малко по-човешки да се постъпва, тук на място да има човек, който да информира. Знаете ли, че абсурдът е, че влизайки, първото гише, на което има изобщо човек, пише: Тук не е информация”, допълва Даниела.

За София новото е, че заявление може да се подаде във всяко полицейско управление без значение дали то съвпада с района по адрес. За нов паспорт чака и пенсионерката Зоя Цветанова.

„Две стаи, но хората са много. Говорим си защо сме толкоз грозни на снимките? Ами след толкова чакане как да сме красиви?”, казва Зоя Цветанова, пенсионерка.

От МВР заявиха, че заради бума с новите документи, ще се назначават допълнително 170 служители. И припомниха, че вече фирми се възползват от мобилните биометрични станции за подмяна на документи на служителите им на работното място.

А тези, които имат валиден електронен подпис, могат да си сменят и документите онлайн. Новите документи ще са същите като старите. Няма да бъдат с чип, тъй като предстои да се подпише договор с изпълнителя. Глобите за закъснение  остават същите - от 20 до 150 лева. За НН СН