Специалистите очакват пикът на заболяването да бъде през февруари, но броят на заразените вече расте

7 пациенти вече са с доказан грипен вирус. При всички случаи става дума за свински грип.

Последният случай е в Бургаско. Болната е жена на 60-годишна възраст.

Специалистите очакват пикът на заболяването да бъде през февруари, но броят на заразените вече расте.

Към момента броят на заболелите от остри респираторни заболявания е сравнително малък. Епидемиолозите го отдават на сравнително меката зима и продължителните празнични дни. Въпреки това прогнозират,че ръст на заболеваемостта ще се случи някъде след средата на месец януари, тъй като тогава и децата и учениците ще се върнат и в детски градини и училища.

Първи случаи на грип у нас

В Бургас пред кабинетите на дежурните лекари в събота е спокойно. Чакащите са със симптоми на остри респираторни заболявания

Общопрактикуващи лекари обясняват,че през последните седмици с подобни симптоми са повечето им пациенти. „С кашлица, някой път продуктивна,с температура,с експекторат,обикновено неоцветени храчки,което не налага антибиотик. В момента върлуват такива парагрипни вируси, не толкова грип”, коментира д-р Димитър Василев.

 

 

Въпреки това само вчера са потвърдени 4 нови случая на грип в страната, единият от които е в Бургаска област. „Вчера следобед получихме данни от Референтната лаборатория на Националния център за заразни и паразитни болести за още един потвърден случай на грип. Пациентката е от Община Средец, във възрастова група над 65 години”, каза д-р Величка Григорова- РЗИ-Бургас.

„В София има доказан грип при двама възрастни - 64-годишен мъж и 56-годишна жена, която работи в болница”, посочи проф. Тодор Кантарджиев.

Как да избегнем грипа през зимата

Специалистите са категорични, че към момента не може да се говори за епидемия. „Тази година имаме 30% по-малко случаи на болни. Вече си мием ръцете и ползваме кърпички. При настъпване на грипа хората трябва да избягват здрависването, за да не се стигне до заболяване", каза още той.

Очакванията са да има сериозно разпространение на грип във втората половина на януари, а пикът да бъде през втората половина на февруари.

Още по темата гледайте във видеото.

Репортер: Цеца Алексова