Темата коментират бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемдчиев и режисьорът Нидал Алгафари

Продължава размяната на заплахи между Съединените щати и Иран. Парламентът в Ирак гласува за изтегляне на всички чуждестранни войски от територията на страната. Решението беше взето след убийството на генерал Касим Солеймани при американски удар в Багдад. Междувременно, тленните останки на убития генерал бяха върнати в Иран.

Хиляди опечалени иранци, облечени в черно, излязоха по улиците на град Ахваз, за да съпроводят ковчега с тленните останки на убития при американски удар в Багдад Касем Солеймани.

Дъщерята на Солеймани заплаши американците: Ще платите за смъртта на баща ми

В същото време, в Техеран, иранският парламент се събра на извънредно заседание. При откриването, депутати скандираха „Смърт на Америка”. „Господин Тръмп, вие извършихте огромно престъпление. Дивашкият акт на американския президент се счита за военен акт на тероризъм. Трябва да знаете, че това ще доведе до болезнени последствия за вас”, заяви председателят на парламента на Иран Али Лариджани.

В Twitter, Доналд Тръмп предупреди, че Съединените щати са взели на прицел 52 ирански обекта, които ще бъдат ударени, ако Иран атакува американци или американски обекти. „Някои от тях са на много високо ниво и важни за Иран и иранската култура и тези обекти, както и самият Иран, ще бъдат ударени много бързо и много силно", заявява още Тръмп. Междувременно, ирански хакери атакуваха интернет сайта на американска федерална агенция и публикуваха послания с обещания да отмъстят за смъртта на иранския генерал Касем Солеймани.

Вашингтон и Техеран продължават да разменят взаимни заплахи (ВИДЕО+СНИМКИ)

В студиото на „Здравей, България” бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемдчиев и режисьорът Нидал Алгафари  коментираха какви са сценариите за конфликт между САЩ и Иран.

„Според мен САЩ извършиха една от най-сериозните военни интервенции по време на мандата на президента Тръмп. Ако сравним с ликвидирането на Осама бин Ладен или на Багдади, където вече и ИДИЛ, и „Ал Кайда” тогава бяха вече докарани до минимални свои сили, тук вече говорим за ликвидирането на може би най-силният представител на иранския режим в региона. Той беше и един от най-силните хора в Иран, очакваше се да бъде един от кандидатите за следващ президент на страната”, каза Милен Керемдчиев.

„Той е в полезрението на службите от много отдавна, но не и на широката публика, защото винаги е стоял зад кадър”, посочи още той.

Иран се оттегля от ядреното споразумение

„Ако говорим за война – такава има и в момента. Тя се води и на територията на Сирия, и на територията на Ирак, както и на територията на Йемен. Да смятаме обаче, че ще може осми ирански флот с шести сирийски и десети йеменски да обкръжат Америка и да нанасят удари е несериозно”, коментира режисьорът Нидал Алгафари.

„Ако ще се случва нещо, то най-вероятно ще бъде Иран да отговори към Саудитска Арабия, която е най-близкият съюзник на САЩ, но пък те са в пълна бойна готовност. Така че ако изобщо има някакви действия, то те най-вероятно ще бъдат на тази територия. Оттам нататък конфликтът няма да се разрасне”, смята още той.

Целия разговор гледайте във видеото.