Това показват първоначалните резултати от аутопсията

Продължава разследването на смъртта на 28-годишния българин, който беше нападнат и пребит от футболни агитки в Солун, а по-късно и блъснат от автомобил. Двамата задържани фенове на гръцкия ПАОК са с 11 различни обвинения - от хулиганство до причиняване на смърт след тежка телесна повреда. Именно те са били най- активни в побоя над българските фенове на  „Ботев” (Пловдив). Според първоначалните резултати от аутопсията българинът е починал вследствие на удара на колата.  Жената, която е шофирала колата, е освободена от ареста. Тя е в шок и не си спомня много за инцидента.  

СМЪРТ В БОЙ МЕЖДУ АГИТКИ: Реакциите след убийството на български фен в Гърция

Семейството на убития българин вече е известено. „Близките имат адвокат и преводач. Ние сме в непрекъснат контакт с тях, така че не сме ги оставили нито за минута”, заяви Красимир Тулечки, неакредитиран посланик в Гърция.

Според юристи това, че от една страна мъжът е бит, а от друга - прегазен, може да направи трудно доказването на вина.

 „Може и да се усложни този юридически казус, защото може да се установи, че причината за смъртта е комбинирана травма”, заяви адвокат Димитър Марковски.

Според местни медии бащата на един от задържаните гърци е висш полицай и то от Отдела за борба със спортното хулиганство.

 „Там има и един наблюдаващ прокурор, който е отговорен за ръководенето на всички следствени действия, затова трябва да се разчита на тяхната обективност и коректност”, каза още Марковски.

ПРИ МЕЛЕ МЕЖДУ АГИТКИ: Млад българин е пребит и прегазен от кола в Солун (ВИДЕО)

Български фенове на „Ботев” (Пловдив) отишли в Солун за мач между отборите на „Арис" и ПАОК. „Ботев” (Пловдив) и „Арис" са побратимени отбори и имат абсолютно еднакви цветове - жълто и черно. Докато 9 от българите вървели към автомобилите си, са нападнати от 20 въоръжени фенове на ПАОК.  Изходът за Тоско Бозаджийски е фатален.

„Мъката е много голяма. Това беше олицетворение на  „ботевския дух". Това е най-голямата загуба, която можехме да получим. Тоско бе едно интелигентно момче, няма нищо общо с онези крайни лумпени, които се говори и се алармира”, каза Велизар, фен на „Ботев” (Пловдив).

Според футболния треньор Велислав Вуцов враждата между фенове на „Арис" и ПАОК често завършва с инциденти.

„Смятам, че това е една засада, абсолютно случайно. Феновете на ПАОК не са ги разпознали”, каза Вуцов.

Освен загиналия, всички останали от българската агитка вече са си у дома, но отказват да говорят за случилото се.   

През целия ден на мястото на трагедията фенове и обикновени минувачи отдаваха почит на починалия Тоско Бозаджийски. Пред NOVA президентът на футболния клуб „Арис"  Лефтерис Арванитис каза, че проблемът с футболното хулиганство в Солун е огромен. 

„Това е 100 % организирано нападение. Нападателите са били с покрити лица и са държали железа, което означава, че те са отишли там, за да удрят хората”, каза Лефтерис.

От ръководството на ПАОК, чиито фенове са нападнали българите, отказаха да коментират трагичния инцидент. В писмо до NOVA посочиха само, че не са отговорни за събития, възникнали извън територията на техния стадион и причинени от лица, които не са свързани с клуба им. Според вечния им противник в солунското дерби - „Арис", случаят носи много срам на цяла Гърция.

„Разбира се, че няма проблем между гърците и българите. Всички трябва да направим и невъзможното нещата да се разминат по най-добрия начин и да не позволяваме на насилието да ни разделя. Не трябва въобще да мислим за отмъщение”, каза още Арванитис.

Ръководството на „Арис" ще поемат разноските по транспортирането на тялото на починалия български фен. Семейството на загиналия вече е наело адвокати за съдебния процес в Солун.

Репортери: Ивелина Николова, Антон Чавдаров