Меле между запалянковци завърши със смъртта на 28-годишен фен на „Ботев” (Пловдив)

28-годишен фен на „Ботев” (Пловдив) беше пребит и пометен от кола след сблъсък на агитки в Солун. Още двама българи бяха ранени. Вече има задържани. В понеделник вечерта стотици фенове на „Ботев” (Пловдив) се събраха на стадион „Христо Ботев”, за да почетат своя загинал приятел Тоско Бозаджийски.

Той бил заедно с приятели в Гърция, за да подкрепят местния „Арис” срещу ПАОК. След мача се стига до сбиване, при което българинът загива, а двама други са ранени.

В неделния ден, около 16 ч., българските фенове на „Ботев” (Пловдив) са били в заведение в Солун и се готвели да отпътуват за България. Облечени в клубните символи обаче, които наподобяват тези на „Арис”, родните привърженици не подозират, че се намират в близост до тренировъчна база на големия съперник на „Арис” - местният ПАОК. Българските фенове са вървели, за да вземат автомобилите си от паркинга. Били застигнати от фенове на ПАОК, които са започнали да ги бият. В мелето Бозаджийски е паднал на улицата, където в този момент е минавал автомобил, който смъртоносно го е прегазил. Шофьорът на автомобила - жена на 26 години е била случайно на мястото. Тя не е от агитката на ПАОК.

ПРИ МЕЛЕ МЕЖДУ АГИТКИ: Млад българин е пребит и прегазен от кола в Солун (ВИДЕО)

„Изказвам своите съболезнования на семейството и близките на Тоско. Мъката е много голяма. Той не беше обикновено момче. Той беше председателят на официалния фен клуб на привържениците на „Ботев” (Пловдив). Той се занимаваше с почти всичко – от организиране на хореографии до вътрешна подготовка и набиране на пари от фондации за стадиона.  Той беше олицетворение на ботевизма и ботевския дух”, разказа Велизар - един от приятелите на загиналото момче.

„Той беше едно интелигентно момче, завършил е право. Няма нищо общо с крайните лумпени, за които постоянно се говори и се алармира. Това, което се е случило, за мен не е просто хулиганство, а тежко престъпление, граничещо с терористичен акт, тъй като това е било нападение с оръжие. Загубата е много голяма”, каза още той.

„До колкото съм запознат, феновете в Гърция са доста агресивно настроени. Има много инциденти, сбивания и то не само по футболни мачове, но и по баскетболни срещи”, коментира Георги Анастасов.  

Футболни хулигани вилняха в заведение

Треньорът по футбол Велислав Вуцов коментира трагичния инцидент в студиото на „Здравей, България”.

„Загубата наистина е голяма. Направих справка и разбрах, че това момче наистина е било добро, читаво и в никакъв случай не е било от онези ,които умишлено отиват да се бият и да правят глупости по стадионите. Той настина е обичал отбора си”, каза той.

„Моят баща беше преди години треньор на „Арис”. Аз бях доста време при него. Гледах веднъж един такъв мач между „Арис” и ПАОК. Мога да кажа, че наистина злобата и омразата между тези два клуба е на по-високо ниво от това при нас”, разказа той.

„Спомням си, че на нашата улица имаше магазин за плодове и зеленчуци и на моя баща не му даваха да купува оттам, защото онзи бил от ПАОК и той трябваше да ходи на друга улица. До такава степен има омраза и ненавист”, допълни Велислав Вуцов.

„В Гърция, когато се играе мач между „Арис” и ПАОК, на стадионите присъстват само феновете на единия отбор. В следващия мач присъстват феновете само на другия клуб. Това се въведе след няколко инцидента”, каза още той.

„За мен трагичният инцидент наистина е бил една нелепа случайност. Феновете на ПАОК са направили засада и най-вероятно дори не са разбрали, че това са българи”, категоричен бе Вуцов.

Още по темата гледайте във видеото.