„Хората реагират нормално на това, че има действия от страна на институция, която може да си свърши работата в тази посока”, каза още той

„Радвам се, че имаше много бърза реакция от страна на прокуратурата. Виждаме, че има действия от тяхна страна, провеждат се и разпити на свидетели, за да се види как се стигна до това изпитание, пред което са изправени перничани”. Това заяви пред NOVA кметът на Перник Станислав Владимиров във връзка с провежданите акции във връзка с водната криза в града.

Ще има ли наказани за водната криза в Перник?

„Още в началото на моя мандат сезирах прокуратурата за това как е управлявано ВиК дружеството и какво е състоянието на язовир „Студена”. Това беше съвсем нормално действие от моя страна, защото се сблъсках с огромна криза”, каза още той.

Запитан как реагира местното население на случващото в града, той отговори: „Хората реагират нормално на това, че има действия от страна на институция, която може да си свърши работата в тази посока”.

„Оттук нататък прокуратурата е тази, която ще известява гражданите в каква посока се движи разследването на водната криза в Перник”, допълни още той.

Екоминистърът Нено Димов е задържан

„В аварийните планове на кризисния щаб имаше начертани краткосрочни и дългосрочни мерки за справяне с кризата. Някои от тях вече са завършени. Достигна се един приток от около 100 литра в секунда. Отокът ни е фиксиран на 300 литра в секунда. Това са разчетите на ВиК дружеството, за да можем да преминем през най-критичните месеци”, каза още той.

„Бяха отпуснати средства за пречиствателните ни станции. Там също има краткосрочни мерки, които се изпълняват. Те ще завършат в рамките на 2-3 седмици, за да може да се подпомогне в момента функциониращата пречиствателна станция. Лятото е правен тест, при т.нар. „мъртъв обем” тя е могла да пречисти водата, така че е била годна за пиене”, допълни Станислав Владимиров.

„Започва и подмяната на ВиК мрежата. Това означава намаляване на авариите и на риска от смесване на мръсни и чисти води. Тук имаше разбиране и от страна на Министерски съвет, бяха отпуснати средства”, каза той.  

Целия разговор гледайте във видеото.