Решението на магистратите ще е окончателно

Апелативният спецсъд решава дали бившият екоминистър Нено Димов ще остане задържан.

Как се стигна до ареста на Нено Димов?

Според прокуратурата, той умишлено е допуснал от язовир "Студена" да се използва многократно повече от допустимото количество вода за битови и промишлени нужди. Така за малко повече от година били източени над 7 млн. кубика.

13 стотинки за кубик вода – толкова са плащали промишлените предприятия в района на Перник. Битовите абонати многократно повече – около 2 лв. Тази разлика е била за сметка на държавата и така са били нанесени значителни материални щети, твърди прокуратурата.

 

 

Днес бяха представени нови два тома с доказателства. Сред тях са и разпитите, проведени през последните  2 дни, включително и на ресорните заместник-министри.

Гешев за арестите около водната криза в Перник: Предстоят интересни времена

Според обвинението, ако излезе на свобода, Нено Димов може да повлияе на свидетели, тъй като голяма част от тях са били негови подчинени.

Нено Димов в спецсъда: Изпълнявал съм съвестно правомощията си

Държавното обвинение представи и графици с подписа на министъра Нено Димов. По закон той е  единственият, който разполага с ресурсите, управлението и харченето на водните ресурси на язовирите. Според защитата могат да бъдат прехвърлени права на някои от ресорните зам.-министри.

„Същият е запознат с цената. Ако този воден ресурс не беше използван за промишлени цели, този воден ресурс щеше да бъде в много по-нормален размер от сегашния и да е за потребление на гражданите на гр. Перник, които плащат цена от 2 лева за кубик”, заяви прокурор Росица Славова.

„Цената не се определя от министъра, ценообразуването е съвсем отделна тема. Водата се продава на тази цена, на която е определена. Това не е работа на министъра. Той управлява водите, не цените”, заяви Ина Лулчева, адвокат на Нено Димов.