Разговори с независимите депутати вероятно няма да се провеждат

Темата за боклука ще е сред мотивите във вота на недоверие, готвен от БСП. Днес социалистите проведоха пореден тур консултации в търсене на подкрепа при гласуването. Разговорите бяха с депутатите на Веселин Марешки.

От ВОЛЯ останаха уклончиви, имали нужда от време за изясняване на категоричната си позиция. 

След като днес социалистите направиха крачка и към ВОЛЯ с желание да спечелят подкрепата им за вота в пленарната зала, депутатите на Марешки бяха уклончиви.

БСП търси подкрепа за вота на недоверие

„Тепърва, ако такъв вот на недоверие бъде внесен, ще го обсъдим конкретно и ще вземем нашето решение. На този етап, докато той бъде внесен, има вероятност ние да го подкрепим”, заяви Кръстина Таскова от ВОЛЯ.

След трите неуспешни вота през този мандат на Борисов, днес БСП изглеждат оптимисти за четвъртия. Диалогът бил „изключително добър”.

„Съгласиха се с проблемите, които всички ние виждаме, но помолиха за няколко дни размисъл”, заяви Драгомир Стойнев от БСП.

Социалистите отбелязаха и липсата на независимите депутати, в това число и на тези от АТАКА, които напуснаха групата на „Обединени патриоти” след скандал с коалиционните си партньори от ВМРО и НФСБ. Днес те не уважиха поканата на левицата и отказаха да коментират темата пред медиите.

ДПС ще подкрепи вота на недоверие

„Мисля, че от днес можем да ги наричаме зависими депутати”, заяви Драгомир Стойнев.

Финансовият министър, който дойде в парламента за петъчния контрол, обяви, че няма да изземва функциите на БСП и да организира срещи в подкрепа на вота на недоверие.

„Правителството е подкрепено от парламентарната група на „Обединени патриоти”. И на ГЕРБ. То ще функционира, докато половината не решат друго. Не се чувствам свободен след вота да си търся друга работа. Аз нямам причина да организирам 121 души да гласуват „за” вота. Тук логиката е обратна, тук трябва 121 души в полза на БСП да гласуват за сваляне на правителството”, заяви финансовият министър Владислав Горанов.

Очаква се в понеделник БСП да внесе вота на недоверие заради кризата в Перник, мръсния въздух и боклука, внасян от Италия.