Представители на управляващите не присъстваха на срещата

Дебат за изборния процес при президента, но без участие на представители на управляващата коалиция. Премиерът обяви, че покана за срещата не е получил. А депутатите от мнозинството подчертаха, че мястото за обсъждане на изборните правила не е президенството, а парламента.

За дебат в президентството дойдоха от БСП и ДПС. „Управляващите претендират за диалога, но на практика избягаха от него”, коментира държавният глава.

Оказва се, че Радев не е отправял покана към премиера. От централата на ГЕРБ изпратиха съобщение, в което подчертават, че за Борисов  съвместната работа между институциите е ключова за стабилността и развитието на страната ни”. „Промени в изборните правила трябва да се обсъждат в парламента, а не в президентството. Ние диалога го търсим още след изборите за местна власт, че в парламента трябва да се реши този въпрос”, коментира Красимир Ципов, депутат от ГЕРБ.

Създават работна група за Изборния кодекс в парламента

 

 

 

„Според нас няма никакъв смисъл да участваме на такива медийни мероприятия на президента Радев”, пък заяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

А участниците в срещата дадоха категоричната си подкрепа за машинно гласуване под контрола на държавата. „Машинно гласуване със собствени машини и преминаване към електронно дистанционно гласуване”, коментира Радев.

„Това за нас е основна тема да започне разговора сега. И в Народното събрание започна такъв диалог, които ще върнат гражданите към избирателния процес, а това ще стане когато всеки е сигурен, че от гласа му има значение”, заяви депутатът от левицата Крум Зарков.

От ДПС настояха Изборният кодекс да дава възможност всеки български гражданин да може да гласува, дори и в държави извън Европейския съюз. „И всякакви термини от рода на уседналост и ред други термини, които се включват като параван за отнемане на граждански права – ние ще бъдем категорично против”, коментира лидерът на движението Мустафа Карадайъ.

Беше изразена необходимостта от актуализация на изборните списъци, а президентът поиска и по-строги наказания при купуване на гласове.