Тя уточни, че за 10 години цената на водата е увеличена 300 пъти

"Решението за създаване на ВиК холдинга е взето в кризисна ситуация и изглежда малко паническо, защото ражда повече въпроси, отколкото отговори. Този холдинг няма да обхване цялата система. Той ще обхване 50-60% от нея. Не се решава въпросът. Големи ВиК дружества остават извън него. Няма експертиза за какво ще отидат отпуснатите 1 млрд. лева. Тези пари ги няма в бюджета". Това заяви в предаването "Здравей, България" лидерът на БСП Корнелия Нинова. 

Задълбочаване на кризата в Перник и искания за по-високи заплати във ВиК сектора (ОБЗОР)

Тя допълни, че към момента 400 язовира са в предаварийно състояние, а 113 - с неизяснена собственост. БСП е организирала среща в всички хидроинженери, експерти и специалисти, които са участвали в строителството на водните съоръжения. Идеята била да се търси експертно решение на кризата в Перник. А жителите на Самоков били притеснени от възможността язовирната стена на "Бели Искър" да се скъса и да създаде проблем за цяла София. 

 

 

Лидерът на БСП допълни, че проблемът с водата не е само за града, а е системен и национален. "Има го в Шумен, в Сливен, в Търговище, в Ловеч, в Ботевград. Не бива да се съсредоточаваме само в Перник. Там проблемът е най-остър, но го има в цялата страна и се дължи на некомпетентното управление в сектора", коментира още Нинова. 

Кметът на Перник: Язовир „Студена“ има вода за 10 дни

По думите й политиците трябва да стъпят на експертиза за водната криза в Перник. А левицата е за гаранция да няма нови рискове. "Не е работа на политиците да казваме какви са решенията, какви тръби трябва да бъдат полагани", коментира още Нинова.

Тя уточни, че за 10 години цената на водата се е увеличила 3 пъти. Според нея арестът на Нено Димов е ход за потушаване на напрежението.

"Целта на вота на недоверие е да намерим смислен разговор за решаване на проблема и вече дава резултат. Без този вот нямаше да се предприемат всички тези мерки, които правителството предприе", каза лидерът на БСП. 

Вода от язовир „Белмекен” спасява Перник (ОБЗОР)

Целия разговор гледайте във видеото