Това съобщават от РЗИ – Перник

В условията на рестриктивен воден режим, през периода 13.01-23.01.2020 г. от взетите проби на територията на община Перник са установени леко завишени стойности на манган във водата от водопреносната мрежа, съобщават от РЗИ – Перник.

Кметът на Перник: Има риск от хепатит в града

"Проблемът няма пряка здравна значимост, дори и при превишаване на нормата до определена степен, но е много важен за консуматора, тъй като този показател променя органолептиката (цвят, мътност, мирис, вкус) на питейната вода. Манганът и неговите съединения може да постъпват в организма през храносмилателната система, дихателната система и кожата. Много рядко може да предизвика интоксикации. Той влиза в групата на показателите с индикативно значение, съгласно Наредба № 9 от 16 март 2001 г. за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели. Незначителното завишение не е свързано със здравен риск. Въпреки това, не се препоръчва продължителен прием на вода за пиене с превишени стойности на манган", се казва още в съобщението.

Решаващ ден за водната криза в Перник

Междувременно, изграждането на трасето, което трябва да свърже софийските тръби с Перник, все още не е започнало.

Министерският съвет поиска от Общината в София да разреши такова пренасочване, но официалната молба дойде късно и не влезе в дневния ред на общинарите.

„Нашето искане е за 300 литра в секунда, за да може да бъде обезпечено към момента водоподаването в град Перник в процес на режим”, заяви министърът на икономиката Емил Караниколов.

На  заседанието на кабинета обаче не бяха отпуснати очакваните средства за изграждането на тръбите от Мало Бучино към Перник. За да може водата от „Бели Искър” да мине по софийските тръби и да стигне до миньорския град.

„Очакваме днес до края на деня да получим проектите, още не знаем стойността. Обръщам внимание, че е до 25 млн., след внасяне на проекта, ще разберете точната стойност”, обясни Караниколов.

„Има много спекули, че проектът е 5 млн. За съжаление, сме в кризисно положение, иначе бих ги дал на тези фирми да ги изпълнят за 5 млн.”, каза още той.

Борисов и Камарата на строителите обсъдиха изграждането на водопровод до Перник

Вече било ясно и откъде ще се купят тръбите, с които да се изгради водопроводът.  Бави се обаче и процедурата по одобрение в Общинския съвет на София. Защото искането от държавата дойде след 12 на обяд, а правилникът не позволява вкарването на допълнителни точки след този час.

„В момента, в който постъпи това предложение, ще бъде внесено като доклад”, каза Николай Стойнев – председател на Комисията по икономика в СОС.

„Надяваме се това да се случи максимално бързо, за да бъде решен по възможност най-скоро проблемът на Перник, както и самите общински съветници да имаме възможност все пак да се запознаем с техническите параметри”, коментира председателят на инженерната комисия в СОС Прошко Прошков.

Вероятно това ще се случи на извънредно заседание в началото на следващата седмица.