Вероятно й най-големите любители на пенливата напитка не знаят тези неща

Зимата така и не дойде, а слънцето навън предразполага да се сещаме по-често за предстоящите летни дни. А какво е лято без бира?

Ето някои интересни факти за пенливата напитка, които вероятно дори и заклетите й любители не знаят.

1. Бирата е една от най-старите напитки в света. Тя вероятно датира от началото на неолита, тоест около 9500 г. пр. Хр., съобщава БГНЕС.

2. Първите професионални пивовари са били жени, наречени brewsters. Преди близо 7000 години в Месопотамия техните умения били смятани за толкова важни, че били единствените, на които било разрешавано да произвеждат напитката.

Учени: Човечеството дължи съществуването си на алкохола

3. Древните египтяни построили пирамидите, докато пиели бира. Според Патрик Макгаверн, археолог от университета в Пенсилвания, работниците в Гиза получавали около четири литра бира на ден. Не става ясно поради какви причини напитката е предлагана на работниците.

4. Бирата е полезна за сърцето. Е, трябва да е в умерени количества. Според италиански изследователи, хората, които пият бира, са с 42% по-нисък риск от сърдечни заболявания в сравнение с трезвениците. За максимално добър ефект се препоръчва консумацията на една бира на ден с алкохолно съдържание до 5%.

5. Бирата е естествена бариера срещу камъни в бъбреците .Проучване, публикувано в „Американския журнал по епидемиология“, изчислява, че една бутилка бира, консумирана всеки ден, намалява риска за камъни в бъбреците с около 40%.

6. Бирата стимулира мисловния процес. Е, след 1-2 бири едва ли ще станете гений, но напитката стимулира креативността.

7. Пивото е полезно за зрението. Канадски учени открили, че една бира на ден е достатъчна да повиши антиоксидантите в тялото ни и да предотврати катаракта на очите.

8. Бирата понижава кръвното налягане. Изследователи от Харвард установяват, че умерената консумация на бира води до по-малка вероятност от високо кръвно налягане.

9. Напитката заздравява плътността на костите. Според проучване на американския университет "Туфтс" хората, които пият по една-две бири на ден. имат 4,5% по-висока плътност на костите, отколкото тези, които не пият бира изобщо. Според изследването, обаче, тези, които пият повече от две бири на ден, имат 5,3% по-ниска костна плътност.

10. Бирата съдържа фибри, които помагат на храносмилането. Те поддържат редовната функция на стомаха, спомагат за храносмилането и намаляват нивата на холестерол.

11. Само бирата и млякото съдържат молекулата никотинамид рибозид. Тя подобрява метаболизма в клетките, предпазва от затлъстяване, засилва мускалите, помага срещу стареенето на клетките и удължава живота.