Страната е с площ, колкото тази на България, но има население от 51 милиона души

На фона на новините за водната криза в Перник, „Събуди се” показва как една държава с размерите на България и седем пъти повече жители рециклира всяка капка вода и се е застраховала от проблеми като нашите. Въпросната страна е Южна Корея.

По последни данни от проекта на Института за световни ресурси България е на 54-то място по водни запаси в света и е една от държавите със средно висок риск от безводие. Само една позиция преди нас, на 53-то място, се нарежда 12-ата световна икономическа сила за миналата година - Южна Корея. С територия колкото нашата и население над 51 милиона души, страната на утринната свежест е намерила начин да съхранява и поддържа водните си ресурси.

Може ли бивш бежански лагер да се превърне в цветно селище? (ГАЛЕРИЯ)

В края на миналата година NOVA бе единствената българска медия, посетила форума „Умните градове на бъдещето“, организиран по случай Срещата на върха между страните от Югоизточна Азия и Южна Корея в Пусан. Именно там срещаме Едуард Янг, директор на Корейската корпорация за водни ресурси, който разказа за иновативната технология, позволяваща на втория по големина град в страната да съхранява и рециклира водните си запаси. 

„Имаме децентрализирани пречиствателни станции, позиционирани из кварталите на Пусан. Язовирът подава чиста, питейна вода към града. След употребата й, тази вода се връща в канализационните системи, които я отвеждат към станциите. Щом мръсната водата достигне до тях, тя се пречиства и дезинфекцира, след което се връща в язовира. Това е напълно затворен кръг за рециклиране”, обясни Янг.

Кое е най-цветното селище в Южна Корея?

В началото на 2019 г. корейското правителство обяви, че до 2024 г. Пусан ще се превърне в първият „екологично умен град“ в страната.

Освен пречистването и запазването на водните ресурси в града, там държат и на рециклирането на боклука. Това е задължително и уредено със закон. За спазването му се следи особено стриктно още от 2000 г. Стратегията за „нулеви отпадъци“ на корейското Министерство на околната среда е една от най-успешните в страната. Чрез нея гражданите плащат данък смет на база количеството изхвърлен боклук, а фирмите получават данъчни облекчения, ако пакетират продуктите си в опаковки, които могат да бъдат рециклирани.

Всеки ден се преработват над 900 тона отпадъци. Хранителните се компостират, от тях се получава и т.нар. RDF гориво за производството на ток.

Още по темата гледайте във видеото.