Темата коментираха психологът Ани Владимирова, адвокат Марин Марковски и Маноил Манев

„Децата стават все по-жестоки, все по-изобретателни и с все по-нови технологични средства в девиантното си поведение. Факт е, че изтезанията над деца вече са платени, защото е много по-лесно да причиниш зло на някого, когото не познаваш. Факт е, че в интернет тормозът на деца започва още докато са малки и се стига до това, че детето уж предлага сексуални услуги и отнемането на вещи, дрогирането, за да може то да бъде снимано и излагано”. Това коментира в предаването „Неделята на NOVA” психологът Ани Владимирова.

Двама задържани за жестокото убийство в Галиче (СНИМКИ)

 „Не става въпрос за приравняване на наказаниятам, които се полагат за непълнолетни и пълнолетни. Става въпрос за хората, навършили определена възраст – 16 или 17 години, съдът да прецени и да им наложи наказанието, което съответства за това престъпление. Въпросът е те да нямат абсолютната гаранция, че каквото и да е такова да извършат ще получат намалена присъда”, коментира Маноил Манев, депутат от ГЕРБ и вносител на промените в Наказателния кодекс. Той уточни, че става дума за определени престъпления – убийства, блудства, престъпления срещу личността и други.

Борисов иска законодателни промени, свързани с престъпленията, извършвани от непълнолетни (ВИДЕО+СНИМКИ)

Според адвокат Марин Марковски извършителите на убийства, навършили 17 години трябва да се наказват със затвор от 5 до 20 години, като съдията трябва да прецени какъв размер на присъдата да постанови. По думите му децата до 14-годишна възраст не носят наказателна отговорност и за това биват избирани за разпространителни на дрога, например.

Целия разговор гледайте във видеото