Темата коментират икономистите Петър Ганев и Стоян Панчев

Защо е нужно фиксираният курс евро-лев да става плаващ при влизането ни в чакалнята на еврозоната? Има ли опасност левът да се обезцени? Тези въпроси коментираха в ефира на „Здравей, България” икономистите Петър Ганев и Стоян Панчев.

Кристалина Георгиева: България стои много добре по пътя към еврозоната

„Това, което се случи, е, че в средата на 2018 година ние дадохме едностранно изявление с поемане на ангажименти – писмо до европейските институции. В него поехме ангажименти по пътя си към валутния механизъм, т. нар. чакалня на еврозоната. В това писмо изрично сме написали, че ще влезем при текущия си валутен режим”, заяви икономистът от „Института за пазарна икономика” Петър Ганев.

„Изпълнихме тези ангажименти. Знаем, че има „някаква врата” за преговори и евентуално влизане през април. Този документ е от 1997 година, всички са минали през него. Това е процедура на повече от 20 години, няма страна, която да е влязла в еврозоната по друг начин”, обясни Ганев.

Горанов: До 30 април 2020 година България трябва да стане член на Банковия съюз (ВИДЕО+СНИМКИ)

„На този етап нищо не трябва да обръщаме. Но въпросът е много сериозен. Основният проблем тук е курсът. Други страни, след влизането на лева, ще определят на закрити заседания какъв да бъде нашият курс. Абсолютно е възможно да го има. Казусът е да направим такава промяна в закона, че такова нещо да не се случва, да предотвратим такава възможност изобщо да съществува.  Това вече беше предложено от редица експерти да се направи с допълнение в закона. Предложението е нашето правителство, в случай че се предложи друг курс, който не е сегашният, да напусне едностранно преговорите и да прекрати участието си в този механизъм”, каза икономистът от ЕКИП Стоян Панчев.

Борисов: Присъединяването към Шенген и еврозоната - основен приоритет

„Такова допълнение, по мое мнение, не може да се запише в закона, тъй като не му е мястото там. Това е споразумение между Министерството на финансите и Българската народна банка, което казва, че по пътя към валутния механизъм ние поемаме 4 ангажимента. Първият е да запазим борда и курса. Едното е алинея в закона, която казва, че курсът ще се базира на това, че сме във валутен механизъм. Другото е какъв е мандатът, с който ние преговаряме. Всички други страни с валутен борд се приземиха при същите курсове”, обясни още Ганев.

„Процедурата е следната – в даден петък, който ние не знаем, Министерство на финансите и БНБ ще изпратят писмо с искане да влезем във валутния механизъм. В събота ще бъдат договорени детайлите. В неделя, без ние да знаем, ще сме вътре”, каза Ганев.

Още от разговора с Петър Ганев и Стоян Панчев гледайте във видеото.