Премиерът се срещна с министъра на външните работи на Нидерландия

България продължава да следва целта си да бъде възможно най-близко до интеграционните процеси в ЕС. Това беше подчерано на среща на премиера Борисов и министъра на външните работи на Кралство Нидерландия Стеф Блок.

Министър-председателят изтъкна, че присъединяването към Шенгенското пространство и към еврозоната са сред основните приоритети на страната ни и подкрепата на Нидерландия е ключова. „Това ще гарантира пълноценното участие на България в съвместните европейски усилия за адекватно справяне с всички предизвикателства, свързани със сигурността на външните граници на ЕС“, подчерта премиерът Бойко Борисов. Mинистърът на външните работи на Кралство Нидерландия отбеляза, че страната ни успешно се справя с опазването на външната граница на Европа. В хода на разговора Бойко Борисов заяви, че запазването на целостта на Шенгенското пространство изисква последователни усилия в две ключови области – засилване на контрола върху външните ни граници и подобряване на функционирането на системата за предоставяне на убежище.

„България се справя изключително добре с опазването на външните граници на ЕС. Изразихме позиция, че е крайно време България да стане част от Шенген”, заяви българският външен министър Екатерина Захариева на брифинг.

„Чухме желанието на България да стане част от Шенген, ние го разбираме. Вашият премиер ми показа много снимки на съоръженията, които охраняват границата, но има още една тема, свързана с граничния контрол, а именно как се справя правителството с корупцията, какъв е подходът към трафика на хора. В тези области има нужда от още работа - борбата с корупцията и по-стриктна система ще са предизвикателствата към България”, заяви Стеф Блок, министър на външните работи на Кралство Нидерландия.

„Само от началото на тази година имаме над 100 разследвания за трафик на хора. Поканихме го с очите си да види и се надявам съвсем скоро Холандия да вземе решение”, заяви Екатерина Захариева.

България и Холандия - единни за солидарен и силен ЕС

По време на срещата беше отбелязан и напредъка на България по реформите в рамките на Механизма за сътрудничество и оценка. „Оценяваме доброто сътрудничество с Европейската комисия по този въпрос и очакваме от нашите европейски партньори също да оценят нашите добри резултати, както и нашата решимост да продължим процесите по необратим начин“, каза министър-председателят Борисов.

По време на разговора премиерът Бойко Борисов заяви, че България високо цени подкрепата на Нидерландия за кандидатурата на страната ни за присъединяване към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и очакваме конструктивна помощ за започване на преговори възможно най-скоро. Подкрепа очаква и страната ни във връзка с кандидатурата за седалище на Европейския орган по труда.

Конструктивното двустранно сътрудничество също беше акцент в разговора между българския министър-председател и министър Стеф Блок. Засилването на партньорството беше обсъдено в контекста на 110-та годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и Нидерландия. Премиерът Бойко Борисов изтъкна, че е изключително важно Нидерландия да остане водещ инвеститор в страната ни, като се запазят позитивните тенденции в двустранната търговия и да се разширят възможностите за присъствие на български продукти на холандския пазар. През 2018 г. стокообменът между двете страни е 1.994 млрд. евро. Износът за Нидерландия е 774.3 млн. евро, което бележи ръст с 17.1% спрямо 2017 г. Вносът е 1,220 млрд. евро, което с 9.8% повече. За периода 1996-2018 г. преките инвестиции от Нидерландия в България са 7.8 млрд. евро, с което страната се нарежда на първо място по размер на ПЧИ в България.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.