Екатерина Захариева се срещна с външния министър на Холандия Стеф Блок

България и Холандия се обединяват около идеята за силен и солидарен Европейски съюз с по-активна външна политика. Това подчерта вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева след срещата си с външния министър на Холандия Стеф Блок, който е на първо посещение у нас по повод 110 г. от установяването на дипломатическите отношения между София и Хага.

„Ние искаме силен, солидарен и обединен Европейски съюз“, заяви външният ни министър, която поздрави гражданите на България и Холандия за проевропейския си избор, направен по време на вота за Европейски парламент на 26 май.

Двете страни имат и общи идеи как да направят по-ефективна работата на съветите, в които двамата външни министри участват – Съвет „Общи въпроси“ и Съвет „Външни работи“. „Европейският съюз трябва да има по-активна външна политика и политика за сигурност“, заяви Екатерина Захариева. 

Стеф Блок подчерта ролята на България за стабилността на Балканите. „Страната ви е символ на сигурността и развитието“, заяви холандският външен министър. Той подчерта добрите постижения и перспективи пред българската икономика, предпоставките й за растеж, както и ползотвортното й членство в НАТО и ЕС, и успешното първо българско председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2018 г.

„Ние имаме отлични двустранни отношения. Свързват ни както икономика и социална сфера, така и многото българи, които живеят в Холандия. Вярваме, че трябва да печелим от тези връзки“, заяви Стеф Блок.

„Ние виждаме най-добри възможности за задълбочаване на икономическите връзки във високотехнологичния сектор, иновациите и селското стопанство“, заяви Екатерина Захариева. Тя подчерта и значението на контактите между гражданите на двете страни – българите, които живеят в Холандия, и холандците – в България, за развитието на тези отношения. „България може да бъде врата за Холандия на юг и изток от Европейския съюз, а Холандия за България – на север“, каза външният ни министър. 

Холандия е Номер 1 пряк чуждестранен инвеститор в България с инвестиции от 7,8 млрд. евро за периода 1996-2018 г. Стокообменът между двете страни за миналата година възлиза на 1,994 млрд. евро и се увеличава в сравнение с предишните години.

Двете страни изразиха и общ интерес за сътрудничество и в областта на миграцията и нелегалната миграция. Стеф Блок подчерта, че Холандия – която страда от нелегални мигранти, много разчита на България, която охранява външна граница на Европейския съюз. „Много съм впечатлен от прогреса, който сте постигнали при контрола на границата си“, заяви Блок.

Екатерина Захариева призова за по-бързо приемане на България в Шенгенското пространство по море и въздух като изтъкна постиженията на България не само в охраната на външната граница, но и в борбата с нелегалния трафик на хора и постиженията в борбата с корупцията.

„България се справя изключително добре с охраната на външната граница на Европейския съюз. Изразихме позиция, че е крайно време страната ни да се присъедини по въздух и море към Шенген“, заяви външният ни министър. Холандският й колега получи специална покана да посети границата ни и лично да се увери в доброто изпълнение на задълженията ни по опазване на външната граница на ЕС.

„Чухме желанието на България да стане част от Шенген, ние го разбираме. Вашият премиер ми показа много снимки на съоръженията, които охраняват границата, но има още една тема, свързана с граничния контрол, а именно как се справя правителството с корупцията, какъв е подходът към трафика на хора. В тези области има нужда от още работа - борбата с корупцията и по-стриктна система ще са предизвикателствата към България”, заяви Стеф Блок, министър на външните работи на Кралство Нидерландия.

„Само от началото на тази година имаме над 100 разследвания за трафик на хора. Поканихме го с очите си да види и се надявам съвсем скоро Холандия да вземе решение”, заяви Екатерина Захариева.

В хода на разговорите двамата министри обсъдиха и политиката на разширяване на ЕС към Западните Балкани. В този контекст бе потвърдено, че България ще продължава да полага усилия за приемане на решение за започване на преговори с Република Северна Македония и Албания.

Като символ на приятелството и партньорството между България и Холандия двамата министри си размениха  сертификати за подаръци - символи на двете страни. Българското външно министерство подарява на Холандия 110 корена от българската роза „Дамасцена“, а Хага е селектирала специално „българско“ лале. Новият сорт е наречен „Сердика“ като цветовете му са с цветовете на българското знаме.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.