До напрежението се стигна след призив на лидера на партия „Възраждане” да се нахлуе в сградата

Напрежение в центъра на София. Сблъсък между полицаи и протестиращи избухна по време на митинг пред МРРБ. По първоначална информация около 30 души са обгазени, има ранени полицаи, както и счупена врата на министерството. Задържани са четирима души. 

ВИЖТЕ СНИМКИ ТУК

 

Днешният протест беше организиран от партия „Възраждане”, а в първите редици е лидерът й Костадин Костадинов. Страстите се нагорещиха, когато протестиращите обсадиха регионалното министерство и поискаха Петя Аврамова да слезе при тях.

„Единственият, който се опълчи, е Костадин Костадинов. Той каза: „15 минути й даваме да излезе отвън. Не излезе ли – ние влизаме!”. Полицаите не са очаквали такова нещо”, разказа протестиращ.

Снимка: Булфото

При сблъсъка пред вратите са ранени двама полицаи. Нанасят им удари с метални и дървени предмети.

„Тук няма хулигани, тук няма хора, които са дошли да създават провокации”, заяви Костадин Костадинов.

„При наш опит да ги възпрем, един от господата ми нанесе удар с метална тръба в дясната част на ребрата. Нито сме ги провокирали, нито нищо, това не е нормално”, заяви Цветан Божилов, СДВР.

„В един момент множеството след многократно помолване да прекратят с действията. Те се опитаха да нахлуят в сградата. Мен ме удариха в областта на главата и областта на корема”, разказва Александра Николова, СДВР.

При щурма протестиращите счупили входната врата на министерството, а полицаите били принудени да използват лютив спрей, за да ги разпръснат. Спешна помощ пристига на място и оказва помощ на около 30 души. Шестима от тях преминават и през очната клиника на ИСУЛ.

„Полицаите ни напръскаха с някакъв лютив спрей, като течност, лявото око ми засегнаха”, оплака се Александър Иванов.

„Състоянието в общи линии не е особено тежко. Това е препарат, който предизвиква сълзене и дразнене в очите. Няма нито киселинна, нито основна реакция и обикновено оздравяването е пълно и човек има 2-3 дни дразнене в очите, което е и целта”, заяви д-р Любомир Александров от Очната клиника към ИСУЛ.

Финалът на протеста се оказа пред Министерския съвет. Групата протестиращи блокира и движението в центъра.

„Нерегламентирано протестират пред Министерския съвет. Мястото не е съгласувано със СО. Но въпреки това сме предприели действия и техните права да не нарушаваме и техните права и правото им на протест”, заяви Христо Терзийски, директор ГДНП.

Софийска Районна прокуратура е образувала досъдебно производство. Предстои да бъдат установени и лицата, на които ще бъдат повдигнати обвинения..