При нея са били описвани и иззети предмети от колекциите на Васил Божков

Акция на прокуратурата и полицията в сградата на „Нове Холдинг" този петък. При нея са били описвани и иззети предмети от колекциите на Васил Божков. От фирмата му нарекоха действията на властите „нецивилизовани и неправомерни”.

Говорителят на главния прокурор заяви, че се води хибридна атака срещу държавното обвинение, а то действа по закон.

Нови обвинения и контраобвинения по хазартния скандал (ОБЗОР)

По информация на NOVA собственост на Божков е изнасяна от сградата на улица „Московска”. Националният исторически музей е получил постановление от прокуратурата и заповед от Министерството на културата да приеме колекцията за съхранение. Все още обаче няма опис на предметите, които ще се съхраняват във фондохранилището на музея, нито е ясно кога ще пристигнат експонатите.

Вече втори ден текат обиски в имоти на Васил Божков. Днес стана ясно, че интерес за разследващите представляват и колекциите му. От фондацията на Божков – „Тракия” разпространиха изявление, че разследващите опитали да изнесат безценните предмети, които са на хиляди години, в чували, а това можело да ги повреди фатално.

„Подобна варварска показност, насочена към безценното културноисторическо наследство на България, е не само безпрецедентна и лишена от елементарно разбиране на значимостта на предметите в колекцията, но е и напълно законово необоснована”, се казва в позиция на фондация „Тракия”.

Божков: Произнасянето на присъди не е работа на прокуратурата, а на съда

От прокуратурата контрираха - всички действия следвали буквата на закона.

„Това е хибридна атака срещу прокуратурата от обвиняемия Божков и свързани с него лица, че предметите се изсипват в чували. Предметите, които се изземват, се изземват по законовия ред и се изземват в присъствието на експерти”, заяви Сийка Милева, говорител на главния прокурор.

Всичко, което засяга ценните антики, се следи от експерти на министерство на културата и то ще носи отговорност за тяхното опазване, заяви министърът на културата.

„Нас не ни интересува собствеността, тя е българска, ние се грижим като за наша”, заяви министър Боил Банов.

Министърът твърди, че археологически ценности не са изнасяни.

„Няма нищо изнасяно от археологията, няма нищо изнасяно, има стандарти. Ако бъдат иззети, приготвени са депата на Националната художествена галерия и НИМ. Депата разполагат с влагоуловители и охрана”, заяви Банов.

Над 2000 от исторически ценните предмети на Васил Божков не са регистрирани. Но преди години той е подал заявление процедурата да се задейства. Тепърва предстои да бъде направена проверка на антиките, за да се установи тяхната автентичност. Както и да стане ясно колко и кои от предметите са лична собственост на Божков.

МВР показа какво откри в имотите на Божков (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Това са предметите, които са дадени 2010 година за идентификация. Има дължими такси по закон, които не са платени и тази идентификация не е извършена”, заяви Александър Трайков, директор „Инспектората за опазване на културното наследство”.

„Този ход, ако не подадеш това заявление за регистрация, ставаш незаконен, ако го имаш дали е извършена идентификацията или не, ти вече си чист”, обясни министър Банов.

Тепърва предстои да се разбере откъде, кога и как са придобити и тези предмети.