В ареста обаче остава Огнемир Митев

Председателят на Комисията по хазарта Александър Георгиев е освободен срещу парична гаранция в размер на 40 000 лева. Стана ясно, че Георгиев е направил пълни самопризнания, че е покровителствал бизнеса на Васил Божков. Във Виена пък е арестуван съдружника на Божков - Борис Бекяров. Все още няма официално потвърждение за ареста на самия Васил Божков в Обединените арабски емирства.

„Знам, че на настоящия председател на Комисията по хазарта са повдигнати обвинения. Знам, че е направил самопризнания, знам, че е съдействал на разследването”, каза главният прокурор Иван Гешев.

Задържаха шефа на Комисията по хазарта Александър Георгиев

Задържан е и бизнесменът Борис Бекяров. Той бе заловен на летището във Виена, след като беше обявен за издирване заедно с Васил Божков.

„Това е лице, на което е повдигнато задочно обвинение, има европейска заповед за арест", поясни Гешев.

ЕКСКЛУЗИВНО: Васил Божков е задържан (ВИДЕО)

Спецсъдът реши да остави в ареста бившият председател на хазартната комисия Огнемир Митев. Има сводетелски показания, че той е получавал подкупи, за да упражнява чадър над хазартните бизнеси на Божков.

„Той е бездействал през целия период, в който е изпълнявал тази длъжност”, категоричен бе наблюдаващият прокурор Венцислав Фердинандов.

Очаква се властите да отправят искане за връщането на Борис Бекяров в България. Такова ще бъде отправено и към Обединените арабски емирства веднага щом властите от Абу Даби потвърдят официално,че са задържали Васил Божков. Информацията съобщи в петък вечерта Иван Гешев.

Приближен на Божков е задържан във Виена

„Никой не е недосегаем за закона. Ако е имало такъв период в българската история след 1989-а година, той е в миналото. България се променя, време е преходът да свърши. Зад обвиняемия Божков седят милиарди, зад обвиняемия Цветан Василев стоят милиарди, зад Арабаджиеви, които са изправени пред съда, стоят стотици милиони. Зад Баневи стоят също стотици милиони”, каза Гешев.

Не е ясно колко време ще отнеме процедурата за екстрадиция на Васил Божков и дали властите в ОАЕ ще одобрят искането.