Това заяви китайският посланик в България Дун Сяоцзюн

Броят на излекуваните от коронавирус вече е по-голям от броя на починалите. Това каза на пресконференция китайският посланик в България Дун Сяоцзюн, съобщава БТА. Според данни към 24 часа на 5 февруари има 28 018 потвърдени случая, от които 3859 в тежко състояние, а 563 са смъртните случаи. 1153 са излекуваните, а съмнителните случаи са 24 702.

Бейжън Джънг живее от малка в България. Тук има бизнес и сега посреща завръщащите се нейни сънародници от Китай. „Бях си у дома за Нова година. Всичко е под контрол. Аз съм много далече от Ухан. Тук работя на Илиенци”, казва Лиофон Цуе.

През следващите 14 дни групата ще остане под домашна карантина. Организиран им е отделен транспорт. „Идеята ни е да не се пренесе вируса по някакъв начин в България. Всички наши сънародници, които се прибират, се изолират за 14 дни за по-голяма безопасност”, обясни Бейжън Джънг.

10 китайци от провинция Хубей, в чиято столица Ухан е епицентърът на коронавируса, живеят в България. „Имаме информация, че общо шестима китайски граждани, родом от Хубей са отпътували, но те  отдавна вече са се върнали в България и карантинният им период е минал. Те са здрави. Останалите въобще не са отпътували”, каза н. пр. Дун Сядзюн, посланик на Китай.

На останалите китайци, които живеят в България, но още не са се върнали тук, китайските власти препоръчват да отложат пътуването си. За тези, които вече са тук под домашна карантина, китайската общност пазарува.

„Винаги могат да се свържат с нас при първа нужда, при нужда от продукти, се свързват с нас и можем допълнително да напазаруваме.

Междувременно китайски медии съобщават, че китайският лекар, който пръв алармирал за разпространението на коронавируса, е починал от заразата. Хиляди пасажери пък са блокирани на борда на луксозен круизен кораб, край бреговете на Япония. Те  са поставени под карантина. 20 от пътниците са заразени и са вече настанени в болница.

В Ухан досега има потвърдени 10 017 случая, 414 са смъртни случая, а 454 са излекуваните.

Според данните към 2 февруари общо 16 чужденци в Китай са заразени с коронавирус. Сред тях няма българи. Двама от чужденците вече са излекувани, а останалите се лекуват в изолация и са в стабилно състояние.

Трети човек във Великобритания е заразен с коронавирус

Досега в 24 държави има общо 216 потвърдени случая на коронавирус, от които 47 са излекувани и един е починал. Девет от страните са европейски. Досега са регистрирани 12 случая в Германия, шест във Франция, по два случая в Русия, Великобритания и Италия и по един във Финландия, Швеция, Испания и Белгия. Досега в Европа не са регистрирани смъртни случаи.

„От първите данни се вижда, че макар епидемичната ситуация да е сложна и сериозна, но работата по превенция и контрол постигна резултати”, коментира посланик Сяоцзюн.

Той отбеляза, че коронавирусната епидемия се развива бързо, но също така се вижда, че по-голямата част от случаите са в леко състояние, а процентите на тежките и смъртните случаи както в чуждите страни, така и извън провинция Хубей, са по-ниски.

Въз основа на данните към 3 февруари, смъртните случаи са 2,1 процент в цялата страна, като 97 процента от тях са в Хубей. Смъртността на коронавируса в провинция Хубей е 3.1 на сто, а в град Ухан - 4.9 на сто.

Като се изключи провинция Хубей, смъртността в останалата част на страната от вируса е 0.16 на сто.

ЕКСКЛУЗИВНИ КАДРИ от английския кораб, поставен под карантина заради коронавируса (ВИДЕО+СНИМКИ)

При анализа на текущите данни експертите са установили, че голямата част от смъртните случаи са възрастни хора - повече от 80% са над 60 г. , като 75% имат едно или повече предхождащи заболявания. Смъртността в чужбина от коронавируса е по-малка от 0,5%.

Посланик Сяоцзюн отбеляза, че до момента в България няма проявен случай на коронавирус. Той каза, че китайското посолство у нас отдава голямо значение на превенцията и контрола на коронавируса и поддържа тясна комуникация с МВнР и други ведомства, като благодари за подкрепата и съдействието. Посолството е и в контакт с китайските граждани, които живеят в България.

Десетина от китайските граждани, които живеят у нас, са родени в Ухан или провинция Хубей. Шестима са пътували за празниците до Китай, но са се върнали отдавна, тоест е изтекъл инкубационният период, и са здрави.

Посланик Сяоцзюн подчерта, че Китай прави всичко възможно да контролира разпространението на епидемията и да защити здравето на хората в целия свят. Той отбеляза, че китайското правителство е обърнало голямо внимание на необходимите стъпки за превенция и контрол. Предприети са строги и всеобхватни мерки, полагат се всички усилия за осигуряване на безопасността и здравето на хората и свеждането до минимум на рисковете от разпространение на вируса.

Посланикът посочи, че китайското правителство отдава голямо значение на здравето и безопасността на чужденците в Китай. Той отбеляза и активното международно сътрудничество, като коментира, че китайските дипломатически мисии поддържат пряка комуникация с ведомствата на страните и докладват за епидемичната обстановка, а през януари експерти на СЗО са посетили и Ухан.

Дун Сяоцзюн припомни изявлението на генералния директор на СЗО, че епидемията от пневмония на коронавируса представлява извънредна ситуация от международно значение, че СЗО не подкрепя на забраната за пътуване и търговия с Китай.

Българинът, върнал се от Шри Ланка, също няма коронавирус

„Но сме свидетели, че някои големи държави вървят в обратна посока, коментира още посланикът и отбеляза, че в епохата на глобализация се нуждаем от глобално сътрудничество при извънредни ситуация в областта на общественото здравеопазване. В условията на криза всички държави следва да се отнасят научно и отговорно, да работят заедно за преодоляване на трудностите”, призова той.

„Появиха се и фалшиви новини и злонамерени спекулации срещу Китай, както и радикално поведение срещу китайските граждани зад граница, ние категорично се противопоставяме на това, декларира той и отбеляза, че омразата и изолацията са по-страшни от вируса. Нашият общ враг е вирусът, а не китайците”, коментира посланик Сяоцзюн.

Четете още по темата:

СЗО обяви коронавируса за глобална заплаха

Съмнения за пациент с коронавирус в Солун

Първи случай на предаване на новия вирус в САЩ - между двойка съпрузи в Чикаго

Как изглежда коронавирусът под микроскоп? (ВИДЕО+СНИМКИ)

Първи случай на коронавирус във Финландия

Китай и Русия разработват ваксина срещу коронавируса

British Airways спря полетите от и до Китай

ЕС е готов да съдейства за връщането на европейци от Китай

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА С КОРОНАВИРУСА ЧЕТЕТЕ ТУК