Новият щам на заразата бе открит за първи път през декември 2019 г.

Американец е починал в китайския град Ухан вследствие на епидемията от коронавирус, съобщава New York Times. Това е първият случай на американски гражданин, починал вследствие на заразата, извън САЩ.

А Франция свика извънредна среща на правителството заради новата зараза с коронавирус. Петима британци са се разболели във френски планински курорт. Вероятно има и други заразени и властите обсъждат всички възможни мерки. Засега ще бъдат затворени училищата близо до мястото на заразяване.

Жена е със съмнения за коронавирус в Североизточна Румъния

„Изказваме най-искрени съболезнования на семейството на починалия мъж", се казва в съобщение на американското посолство в Китай. „От уважение към скръбта на семейството повече детайли по случая няма да бъдат разгласявани“, съобщават още от посолството. Според местни медии починалият американец е бил на около 60 години.

Гняв в Китай заради смъртта на лекар

Заразените британци са семейство. Сред петимата с вируса има и едно дете. Те са се заразили в планинска хижа, където отседнали след престоя на мъж, пътувал до Сингапур. Това увеличи броя на заразените във Франция на 11, но притесненията са, че по същия начин може да са се заразили още много хора.

"Любов по време на... коронавирус": Близо 3 000 двойки се венчаха на масова сватба (СНИМКИ)

"Заразата е дошла от британски гражданин, който е бил в Сингапур от 20-ти до 23-ти януари. Дошъл е във Франция на 24-ти и е останал 4 дни в градчето Контамин-Монжуа в Източна Франция", заяви министърът на здравеопазването на Франция Агнес Бюзан.

ГЕРОИТЕ ЗАД МАСКА: Вижте лицата на медиците, борещи се с коронавируса в Китай (СНИМКИ)

В хижата е имало и други хора. Засега няма данни да са заразени. Властите са изследвали и други апартаменти в планинското градче, което е близо до Шамони и швейцарския град Женева.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА С КОРОНАВИРУСА ЧЕТЕТЕ ТУК

"Общо 11 британци са били в същата хижа. През нощта ги настанихме в четири болници в Лион, Сен-Етиен и Гренобъл. Нито един не е в тежко състояние”, добави Бюзан.

Премиерът Едуар Филип свика спешно заседание на кабинета. Властите са се свързали с правителството в Сингапур, за повече информация за бизнес форум в хотел в азиатската страна, на който са присъствали поне 94 души от Франция и Великобритания. Те се издирват за проверка на състоянието им.