Задържани са 4-ма души, сред които и 55-годишна жена с българско и турско гражданство

Мащабна схема за трафик на органи на черно със замесени българи беше разкрита в Истанбул.

Задържани са 4-ма души, сред които и 55-годишна жена с българско и турско гражданство. За нея се смята, че е издирвала българи, които се нуждаят от бъбречна трансплантация.

Жената е работела в частна турска клиника и е задържана е в момент, в който е подготвяла фалшиви документи за поредна незаконна трансплантация. Освен нея са арестувани още трима наши сънародници, докато се опитват да напуснат Турция и да влязат в България. За трафика на органи и престъпната схема NOVA съобщи още през септември.

Разбиха български канал за трафик на органи в Турция (ВИДЕО)

Организираната престъпна група продавала бъбрека на тройно по-висока цена. Координатори по трансплантации в Истанбул разказаха пред NOVA, че се борят със схемата от години, но към момента – без резултат:

„Един бъбрек струва 25 хиляди, а те го продават за 70. Издирват хора, длъжници, които сплашват, за да си дадат бъбрека”, разказва Стоянка Ананиева, координатор.

ВТОРИ ЖИВОТ: Двама пациенти с бъбречни трансплантации се възстановяват

А как е действала самата схема - посредник се свързвал с българи, които спешно се нуждаят от бъбречна трансплантация, но нямат подходящ донор. След като уговорят сумата, те  намирали и лица, готови да продадат бъбрека си за пари. С фалшиви документи ги представяли за близки роднини и така пациентите напълно легално получавали чужд бъбрек. След трансплантацията, отношенията с така наречените каналджии приключвала, а пациентите се прибирали в България, където продължавали да се лекуват:

„Идват при нас, но забелязваме, че все по-често идват с непълни и много оскъдни епикризи, което е показателно”, казва проф. Емил Паскалев.

Млада жена, изпаднала в мозъчна смърт, спаси живота на трима тежкоболни

По данни на турските власти, има замесена и клиника у нас, филиал на турската, където се извършвали незаконните трансплантации. Към  момента властите не разкриват коя е. Самите трансплантирани пък заявиха, че Турция е предпочитана дестинация за трансплантация:

„Защото у нас успеваемостта е много ниска. Аз се трансплантирах преди година и донор ми беше брат ми”, казва транслантиран в Турция пациент.

Годишно у нас се извършват под 50 бъбречни трансплантации, а нуждаещите се от нов бъбрек са над 1000. За търговия с органи съобщихме още през септември, когато след мащабна полицейска акция на  българо-турската граница бяха задържани четирима души за трафик на органи.  Двама от тях са сочени за организатори на схема за набиране на донори на бъбреци, които били продавани на тежко болни наши сънародници. По информация на NOVA те търсели кандидати за донори на бъбреци в района на Видин и Белоградчик, както и в ромски махали на София:

„За да се извърши такава операция в Турция е необходимо използването на неистински документи, които да установяват, че реципиентът и донорът са в роднински отношения”, коментира главният прокурор Иван Гешев.

Жена с трансплантирана матка роди момченце

Именно на този принцип действала и разбитата преди дни престъпна група, а между двете акции има връзка.

Репортер: Даниела Пехливанова