Престъпната група използвала фалшиви документи

Мащабна схема за трафик на органи на черно със замесени българи беше разкрита в Истанбул. Задържани са 4-ма души, сред които и 55-годишна жена с българско и турско гражданство, за която се смята, че е издирвала българи, които се нуждаят от бъбречна трансплантация. Жената е работила в частна турска клиника и е задържана е в момент, в който е подготвяла фалшиви документи за поредна незаконна трансплантация.   Освен нея са арестувани още трима наши сънародници, докато се опитват да напуснат Турция и да влязат в България. За трафика на органи и престъпната схема NOVA съобщи още през септември.

Организираната престъпна група продавала бъбрека на тройно по-висока цена. Координатори по трансплантации в Истанбул разказаха, че се борят със схемата от години, но към момента – без резултат. „Най-високата цена в Истанбул е 25 000 евро за легална трансплантация. Тези, които се занимават с нелегалните истории вземат до 60 000 евро”, каза Стоянка Ананиева, координатор по донорство.

БЪБРЕЦИ ЗА ПРОДАН: Минава ли през България канал за трафик на органи?

А как е действала самата схема - посредник се свързвал с българи, които спешно се нуждаят от бъбречна трансплантация, но нямат подходящ донор. След като уговорят сумата, те  намирали и лица, готови да продадат бъбрека си за пари. С фалшиви документи ги представяли за близки роднини и така пациентите напълно легално получавали чужд бъбрек. След трансплантацията, отношенията с така наречените каналджии приключвала, а пациентите се прибирали в България, където продължавали да се лекуват. „Това, което забелязваме, че все повече  идват с медицинска документация, която е неиздържана. Увеличава се броят на тези хора. Това е голям проблем в сравнение с по-назад във времето. Напоследък идват с документи, в които е описан само полът на донора. Съвсем ясно е, че нещата не са сигурни”, коментира рофесор Емил Паскалев от Александровска болница.

Задържаха двама българи за трафик на хора с цел просия в Швеция и Франция

По данни на турските власти, има замесена и клиника у нас, филиал на турската, където се извършвали незаконните трансплантации. Към  момента властите не разкриват коя е. Самите трансплантирани пък заявиха, че Турция е предпочитана дестинация за трансплантация.

Годишно у нас се извършват под 50 бъбречни трансплантации, а нуждаещите се от нов бъбрек са над 1000. За търговия с органи съобщихме още през септември, когато след мащабна полицейска акция на  българо-турската граница бяха задържани четирима души за трафик на органи.  Двама от тях са сочени за организатори на схема за набиране на донори на бъбреци, които били продавани на тежко болни наши сънародници. По информация на NOVA те търсели кандидати за донори на бъбреци в района на Видин и Белоградчик, както и в ромски махали на София. „За да се извърши такава операция в Турция е необходимо използването на неистински документи, които да установяват, че реципиентът и донорът са в родинински отношения”, каза тогава настоящият главен прокурор Иван Гешев.

Именно на този принцип действала и разбитата преди дни престъпна група, а между двете акции има връзка. 

Репортер: Даниела Пехливанова