Темата коментира началникът на Клиниката по неврология и трансплантация към УМБАЛ „Александровска” проф. Емил Паскалев

Бъбречните трансплантации на черно водят до усложнения, застрашаващи живота на пациентите. Това коментираха специалисти-нефролози, след като прокуратурата разкри нелегален канал за донорство. При акцията бяха заловени четирима души на българо- турската граница. По данни на разследващите, двама от тях са сочени за организатори. Другите двама били бивши донори, които са набирали нови желаещи да дарят бъбрека си срещу заплащане.

Разкриха канал за донорство на бъбреци у нас

Според началника на Клиниката по нефрология и трансплантация към Александровска болница - проф. Емил Паскалев, все повече българи се подлагат на нелегални трансплантации в Турция. Това се виждало от медицинската документация, която пациентите представят впоследствие. В момента чакащите за бъбрек у нас са около 1 050. В същото време трансплантациите годишно са по-малко от 10.

Здравното министерство с нов проект за донорство и трансплантация на органи

„Много често идват пациенти, които са трансплантирани, но не достигат до нормална бъбречна функция. Понякога идват с епикризи, в които няма почти никакви данни, чисто медицински, по отношение на самата оперативна интервенция, по отношение на донора, по отношение на имунологични изследвания”, заяви Паскалев.

„Много често те нямат юридическа стойност, защото нямат нито печат, нито подпис. Ние искаме превод от тях от турски на български. Преводът става чрез Google и той е изключително несъдържателен, защото не се превежда от лице, което има медицински познания върху проблема”, каза още той.

Още по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.