При обиските полицията е намерила част от парите

МВР на крак след поредица обири в рамките на 24 часа. Властите обявиха, че засилват полицейското присъствие край банки и фирми, които оперират със сериозни финансови средства. 

Вече е установен и извършителят на грабежа в магазин късно в сряда вечерта. Задържаният е криминално проявен, но няма общо с предишния обир на банка. Разследват се и другите 3 обира, като за тях полицията подозира един и същ човек. 

Ден след като маскиран мъж успя да открадне около 15 000 лева от банков клон на бул. „Цар Борис 3” случаят е разплетен, а мъжът е задържан. По време на обира маската му се е разместила и част от лицето е заснето от камерите. Основният мотив, който се разследва, е финансов - мъжът дължал пари.

Пореден въоръжен обир на банка в София

По непотвърдена информация, задържаният е син на скулптора Георги Чапкънов. „Извършителят е установен. Към този момент имаме, според нас, безспорни доказателства. Ще се пристъпи към повдигане на обвинения и при преценка от страна на наблюдаващия прокурор ще се поиска задържане на лицето за 72 часа”, посочи главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

Сагата с обирите обаче се разраства. В сряда вечерта Враца стана арена на въоръжен грабеж. Отново с маскирани бандити. Те действат по познатата схема - заплашват касиерките с нож и отмъкват около 5 000 лева.

Полицията на извънредна среща с фирмите, които охраняват банки

За да се справи с проблема държавата вдига на крак екипите на МВР. „Те ще бъдат дадени приоритетно за обход от нашите патрули, които изпълняват дейност по охрана на обществения ред”, допълни Иванов.

„Отговорът и на прокуратурата, и на МВР ще бъде адекватен. Тези лица ще бъдат преследвани, докато не бъдат задържани и предадени на съдебната власт, за да получат предвидените наказания”, каза директорът на СДВР Георги Хаджиев.

СДВР: Няма връзка между двата извършени обира на банки в София (ВИДЕО)

Парите в повечето банки се охраняват от частни фирми. Те от своя страна  разчитат главно на бивши полицаи. „Съгласете се, че в една ситуация с насочено оръжие срещу вас, колкото и да си подготвен, и да се ерудиран, не се знае накъде ще ескалира ситуацията”, обясни Ивайло Иванов.

На фона на всички криминални събития от последните дни властите разследват и банковия обир от понеделник. Полицията предполага, че извършителят стои и зад други грабежи от миналата есен.